NET.HR PRVI DOZNAJE

Uhićenu sutkinju i poznatog stečajnog upravitelja USKOK pratio mjesecima, iz tvrtke namjerno gurnute u stečaj izvukli 9 milijuna?

Net.hr-ova reporterka Ana Raić Knežević doznaje nove detalje o uhićenju sutkinje i poznatog stečajnog upravitelja. O cijelom slučaju jučer popodne je prvi izvijestio Net.hr.

USKOK-ova AKCIJA ZBOG KORUPCIJE NA TRGOVAČKOM SUDU: Doznajemo tko je uhićena sutkinja, pao i stečajni upravitelj

TKO JE PERO HRKAĆ? Stečajnom upravitelju uhićena sutkinja namještala je poslove još od 1990.

Sutkinju Trgovačkog suda Vesnu Malenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkaća među ostalim se povezuju s izvlačenjem više od devet milijuna kuna iz tvrtke koja je prema riječima njenih vlasnika namjerno gurnuta u stečaj.

Riječ je o tvrtki Muring d.o.o. iz Zagreba čiji je stečaj najprije vodila druga stečajna upraviteljica, no nakon što nije pristala na zahtjeve sutkinje Malenice, ova ju je razriješila te je daljnji postupak povjerila svom najbližem suradniku, stečajnom upravitelju Peri Hrkaću.

AKCIJA NA TRGOVAČKOM SUDU TREBALA JE BITI TEK DANAS? Policija i USKOK morali su ekspresno djelovati, navodno zbog curenja informacija

On je, sumnjaju istražitelji, nakon toga iz nekoliko firmi u kojima je bio stečajni upravitelj izvukao devet milijuna kuna koje je prebacio na račune tvrtki Moto Sprint  d.o.o. i Herus d.o.o. u kojima je, prema podacima iz sudskog registra, direktor bio također osumnjičeni Josip Debić, no posao je, kako stoji u u kaznenoj prjavi, stvarno vodio Miroslav Mitak, također obuhvaćen ovim postupkom.

U međuvremenu je Mitak iz tvrtke UKRAS GRADNJA d.o.o. povukao još 100 tisuća kuna te je i taj novac uplaćen Moto Sprintu i Herusu. S tim sredstvima, vjeruje se, Moto Sprint je krenuo u pojekt gradnje stambene zgrade u Kosirnikovoj ulici na zagrebačkom Jelenovcu.

UHIĆENO PETERO OSOBA MEĐU KOJIMA I SUTKINJA TRGOVAČKOG SUDA: USKOK pokrenuo istragu zbog gospodarskog kriminala

Sve malverzacije s novcem pokrivene su navodno fiktivnim ugovorima Moto Sprinta i Herusa, kako bi se prikrilo izvlačenje novca iz Muringa.

U projektu na Jelenovcu zajednički su, prema za sada dostupnim informacijama, sudjelovali sutkinja Vesna Malenica, stečajni upravitelj Pero Hrkać i Miroslav Mitak, koji su te stanove planirali prodati i na njima zaraditi.

Njihove malverzcije, kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su otkrili priluškujući njihove telefonske razgovore i prateći posljednjih nekoliko mjeseci sve njihove kontakte.

Bit će ispitani u Uskoku

Uhićeni u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, među kojima su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać trebali bi u srijedu biti ispitani u Uskoku nakon čega će biti poznato hoće li za njih zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Uz sutkinju i stečajnog upravitelja uhićeni su još Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se osumnjičeni Milan Lučić kojeg se tereti za pomaganje u zlouporabama nalazi u Austriji.

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je da njegov klijent nije najboljeg zdravstvenog stanja, ali će u okviru svojih mogućnosti poštivati sve zakonske obveze.

Prema neslužbenim podacima uhićeni osumnjičenici su u srijedu ujutro još bili u nadležnosti policije s obzirom da još treba obaviti neke pretrage, a tijekom dana, najvjerojatnije tijekom popodneva bit će dovedeni na ispitivanje u Uskok koji će nakon toga odlučiti hoće li protiv osumnjičenika pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati zagrebački Županijski sud.

Povratak na Net.hr