ODBOR ZA PRAVOSUĐE

‘UHIĆENE SU OSOBE SAMO JEDNOG ENTITETA, A OSTALI SU NESTALI: Cvitan komentirao dramu u Orašju

“Dokumantaciija se tražila za 28 osoba, uhićeno ih je deset i to samo jednog entiteta”, kazao je Dinko Cvitan osvrćući se na situaciju u Orašju.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je danas nakon sjednice Odbora za pravosuđe u Saboru kako je za uhićenja desetorke iz Orašja saznao iz medija te da DORH po tom pitanju nije mogao učiniti ništa. Naglasio je kako je istraga u tijeku, a da su informacije o tome kako se dolazi u arhivu i uzima dokumente priče za malu djecu, piše N1.

“Nisu uzimali i nosili kući papire. Pa ne dolazi se u Državni arhiv tako da netko sjedne i uzme dokumente. To su priče za malu djecu”, kazao je Cvitan.

“Činjenica je da se tražila dokumentacija za 28 osoba, činjenica je da po imenima i prezimenima mogu zaključiti da su to bili pripadnici različitih entiteta. Činjenica je da je uhićeno 10 osoba i da su oni pripadnici samo jednog entiteta, a ostali su nestali”, kazao je Glavni državni odvjetnik. To je potvrdio i predsjednik Odbora za pravosuđe Arsen Bauk dodajući kako je to vrlo indikativno.

“Što se tiče procesuiranja zločina ukazano je na neprihvatljive informacije u smislu istraga koje se vode za razdoblje od 1992. do 1994. godine”, kazao je za HRT Bauk dodajući kako je Odbor dobio opširna izvješća.

“Onog trena kada tijela RH utvrde da u postupanju organa BiH postoji diskriminacija u postupanju prema osobama hrvatske nacionalnosti dužni smo reagirati”, dodao je.

VRIJE U ORAŠJU: Počeo prosvjed protiv uhićenja pripadnika HVO-a, stigla i školska djeca

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr