'OVO JE NEPRAVEDNO'

UGOSTITELJI OGORČENI NOVOM MJEROM: ‘Većina nas je već financijski propala. Predstoji nam katastrofa i tragedija za naše zaposlenike’

Nacionalna udruga ugostitelja upozorava da nova odluka o ograničenju radnog vremena barova pogađa epidemiološki sigurne regije poput Istre i Kvarnera, te lokale koji su se držali mjera

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) uoči nadolazećeg vikenda, a povodom najnovije odluke Stožera civilne zaštite o ograničavanju radnog vremena barova, uputila je poziv svim ugostiteljima da se, kao i uvijek do sada, pridržavaju svih mjera i preporuka koje su propisane od strane epidemioloških službi te Nacionalnog stožera.

Međutim, prihvaćajući epidemiološku realnost, u Udruzi naglašavaju kako je odluka donesena bez uvažavanja ugostiteljske struke i specifičnosti rada široke kategorije raznolikih objekata koji spadaju pod barove.

NOVA ODLUKA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE: Noćni klubovi, ali i kafići opet će morati skratiti radno vrijeme

‘Kažnjavaju nas zbog propusta u nekoliko klubova’

“Nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova. Protivimo se ograničavanju radnog vremena, budući da barovi obuhvaćaju prevelik broj ugostiteljskih objekata, u rasponu od mirnih cafe barova na plaži u Istri do najvećih klubova na Jadranu. Naš je prijedlog da se svaki klub ili drugi objekt specificiran kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana uz testiranje svih zaposlenika“, ističe Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

U NUU ističu kako je veliki problem hrvatskih barova visoki porez na dodanu vrijednost, koji se na usluživanje pića i napitaka obračunava po stopi od 25 posto, na što još lokalna samouprava najčešće dodaje porez na potrošnju. Istodobno, u zemljama na Mediteranu se pića i napitci oporezuju bitno nižim stopama PDV-a, a pojedine države sada zbog epidemije koronavirusa PDV u ugostiteljstvu ruše i do 5% te subvencioniraju potrošnju građana u ugostiteljskim objektima.

RAVNATELJ CIVILNE ZAŠTITE OTKRIO NAJČEŠĆE GREŠKE U NOĆNIM KLUBOVIMA I RAZLOGE NOVE MJERE: ‘Korona ne zna koliko je sati, ali…’

‘Katastrofa za ugostitelje i tragedija za zaposlenike’

“Ugostiteljima ovih deset dana ograničenja radnog vremena neće značiti previše, većina nas je ionako već financijski propala. Predstoji nam katastrofa za ugostitelje i tragedija za njihove zaposlenike, uglavnom mlade ljude koji će nakon što ostanu bez posla svoju sreću potražiti izvan Hrvatske. Jedina šansa da preživimo i dočekamo iduću sezonu, koja će možda biti bolja, jest da se ubrza kreditiranje ugostitelja za likvidnost putem HBOR-a i HAMAG BICRO-a te da nam se kroz nižu stopu PDV-a na pića i napitke omogući da taj novac u budućnosti vratimo“, zaključuje Medak.

Nacionalna udruga ugostitelja pozvala je i na češće inspekcije i kažnjavanje ugostitelja koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera, budući da takvi ugostitelji nanose štetu javnom zdravlju i poslovanju svih koji dosljedno provode mjere. Kao u uvijek do sada, Nacionalna udruga ugostitelja stavlja na raspolaganje Stožeru civilne zaštite svoje stručne kapacitete te poziva na dijalog s ciljem očuvanja zdravlja hrvatskih građana i poslovanja gospodarskih subjekata.

Povratak na Net.hr