UGOSTITELJI NA RUBU - POJAVILO SE PUNO 'ZOMBI' TVRTKI: / 'Ne možemo preživjeti s terasama, probajte vi živjeti na balkonu...'

Ugostitelji smatraju da je previše nelogičnosti, zabranjuje im se normalno raditi, a velik broj njih je na rubu preživljavanja

4.5.2021.
22:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trenutačno najstrože mjere u Hrvatskoj, koje su bile na snazi u Primorsko-goranskoj županiji, danas popuštaju. Do 22 sata radit će terase kafića, otvaraju se muzeji, kazališta, kina, teretane, a učenici nižih razreda i maturanti vraćaju se u školske klupe.

Na zapadu Hrvatske ukidaju se lokalne mjere te na snagu stupaju nacionalne. Ipak, ugostitelji za RTL Danas kažu da to nije dovoljno. Smatraju da je previše nelogičnosti, zabranjuje im se normalno raditi, a velik broj njih je na rubu preživljavanja. Gosti i dalje mogu kavu popiti isključivo na terasi.

"Mislim da terase uopće nije trebalo zatvarati i treba ih pustiti otvorene, da ljudi rade", kaže Gracijela Sović Padovan iz Rijeke. "Najviše mi je nedostajalo što u gradu nije kao prije, manje ljudi, nije gužva, nekako to veselje sveukupno", kaže Riječanka Gabriela Korman za RTL Danas.

'OVO JE MUČENJE!' Mnogi su digli ruke od ugostiteljstva, a oni koji nisu – baš se i ne raduju: 'Osobno bih najradije prespavao ovu godinu, ali…'

Ugostitelji o nelogičnostima

Dok se stanovništvo veseli ponovnom otvaranju kafića, veselja već dugo nema među ugostiteljima. U dubokom problemu je više od 50 posto ugostitelja, procjena je struke.

"Da je jako puno zombi firmi koje posluju samo da bi radnici dobivali mjere. Koliko god da je tu bilo nekakvih dobrih namjera, više je ostalo na PR-u, i to primarno mislim na državnoj razini, nego na stvarnoj pomoći. Činjenica je da je nama zabranjeno raditi i činjenica je da mi još uvijek u državni proračun uplaćujemo više nego iz njega vučemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pa su crpke radile, mi nismo, hoteli imaju fešte od 300 ljudi, vjenčanja, krizme, nemam pojma, mi ne možemo ni na terasi gdje je već i dokazano da se ne može širiti bolest", kaže predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić.

Gostima hotela dopušten objed u restoranu

Ugostitelji imaju podršku hotelijera. Kako izgleda odlazak u restoran u pulskim hotelima? U unutrašnjem dijelu restorana gosti moraju izmjeriti temperaturu, a sve osoblje ima maske i rukavice. No, tu je i niz drugih pravila. Hotelijeri misle da bi se rad u unutrašnjem prostoru, pod istim uvjetima, trebao dopustiti i ugostiteljima.

"Nije to baš zgodno da sad kod mene jedu, a kod njega ne jede, samo zato što spava kod mene. Po meni bi trebali biti svi jednaki, ako se pridržavamo mjera, razmak, kao što je obilježen svaki stol ovdje", kaže Eljver Rača, vlasnik hotela u Puli.

Potvrdu o cijepljenju ili negativan test imaju strani turisti jer inače ne mogu prijeći granicu, dok domaći gosti takve potvrde ne moraju imati. Objedovati u hotelskom restoranu mogu samo oni koji su platili smještaj. "Imali smo situaciju gdje su se sastajali gosti iz Zagreba, koji su tu u smještaju, s partnerima iz Pule pa su se morali sastajati vani", kaže za RTL Danas Leo Levaj, voditelj hotela u Puli.

Poruka ugostitelja jest da na terasama ne mogu živjeti. "A probajte živjeti na balkonu, što da vam kažem", kaže Jakominić.

Pravi razmjeri štete koju je pandemija donijela vidjet će se tek nakon ljeta.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali