UGLEDNI PULMOLOG SAŠA SRIĆA O NOVOM CJEPIVU: / 'Ono bi bilo najveća pomoć i spasonosna stvar, ali htio bih naglasiti jednu stvar'

'Htio bih naglasiti da cjepivo mora imati svoju učinkovitost, a beskrajno je bitno da cjepivo bude sigurno', naglašava Srića

10.11.2020.
7:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dr. Saša Srića, pulmolog u Bolnici za plućne bolesti u Jordanovcu, jedan je od liječnika koji dolazi u pomoć kolegama u KB Dubrava. Za RTL Direkt je komentirao objavu Pfizera kako je njihovo cjepivo učinkovito u 90 posto slučajeva.

"Zasigurno, iako je to bombastična vijest, to je i jedan pozitivni šok s obzirom na to da su do sada jedino epidemiološke mjere koje stalno ističemo i ponavljamo, kao što su socijalna distanca i dezinfekcija, bile jedina efikasna borba protiv koronavirusa. Zasigurno potencijalno novo cjepivo bi bilo najveća pomoć i spasonosna stvar u borbi protiv koronavirusa. Pfizer je sada druga kompanija koja je najavila ranu proizvodnju cjepiva", kazao je pulmolog.

Prioritet će morati imati najugroženije skupine

Objasnio je kako bi 90 postotna učinkovitost bila nešto što bi zadovoljilo zdravstvene radnike i pacijente. Trebalo bi se cijepiti minimalno 50 posto da bi se postigao nekakav imunitet, a najkvalitetnije bi bilo 70 posto procijepljenosti. Prioritet pri cijepljenju će morati najugroženije skupine u koje ubrajamo zdravstvene djelatnike, prije svega medicinske sestre, liječnike, a to će, pojašnjava dr. Srića, biti i starija populacija, kao i kronični pacijenti.

"Htio bih naglasiti da cjepivo mora imati svoju učinkovitost, a beskrajno je bitno da cjepivo bude sigurno. Da ima malo nuspojava, a ako se nuspojave i pojave da budu lokalne ili blage. Da se ne dogodi nijedan smrtni slučaj od cjepiva", napominje dr. Srića.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali