NEMA NAM POMOĆI

UGLEDNI PROFESOR O KLJUČNOM PROBLEMU HRVATSKE POLITIKE I EKONOMIJE: ‘Nema mehanizama da se to spriječi’

Umag je od nedjelje domaćin najistaknutijim svjetskim znanstvenicima i ekonomistima koji su se okupili na prvoj Svjetskoj konferenciji ‘Agenda 2030: Ekonomija u svijetu promjena’, te s nje uputili iznimno zanimljive poruke.

Među znanstvenicima su i Dejan Kovač, prvi Hrvat koji je kao profesor zaposlen na prestižnom sveučilištu Princeton u SAD-u, te tri istaknuta ekonomista iz SAD-a, Alan Krueger, savjetnik za financije bivšeg predsjednika SAD Baracka Obame, Joshua Angrist, Henry FarberGarry Jacobs, izvršni direktor Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

Poznati fizičar otvoreno o ključnim problemima

‘Poznato je da je ekonomija danas tek mali dio globalne slike svijeta i zato sam zadovoljan što će na konferenciji biti obuhvaćene različite teme od kojih svaka pojedinačno utječe na globalnu svjetsku ekonomiju. Uvjeren sam da ćemo steći nova znanja koja će utjecati na buduća promišljanja ekonomije u svijetu promjena’, naglasio je Jacobs.

Istaknuti hrvatski znanstvenik, fizičar, prof. dr. Boris Podobnik sa sveučilišta u Bostonu precizno je detektirao glavni problem hrvatske ekonomije i politike.

‘Danas se u Hrvatskoj susrećemo s različitim problemima, ali jedan od vodećih u politici i ekonomiji je korupcija. Mnogi o tome govore i mnogo se toga zna, ali jednostavno nema mehanizma kojim bi se spriječila zlouporaba položaja i ovlasti. Za prevladavanje tog problema bitna je primjena znanstvenih saznanja iz ekonomske politike i implementacija u naše propise, što je jedan od ključnih razloga organiziranja ove konferencije’, rekao je Podobnik.

Šef SDP-a fasciniran D. Petrovićem i N. Teslom

Na konferenciju je, kako javlja Glas Istre, stigao još jedan fizičar, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je i počasni član udruge Znanstveno eksperimentalnog laboratorija (eXEL), jednog od organizatora konferencije.

‘Kao i svako dijete, tijekom odrastanja tražio sam svoje uzore. Prvi mi je bio slavni košarkaš Dražen Petrović, a s vremenom, kroz školovanje, to je postao Nikola Tesla. I danas naši mladi moraju imati svoje uzore, a ja sam siguran da se potencijal za izbor njihove životne karijere nalazi i među vama. Obrazovanje je ključno za razvoj i napredak, pa bez obzira što nema sluha za kvalitetnu provedbu kurikuralne reforme, vjerujem da će se stvari uskoro stubokom promijeniti. Prijeko je potrebno stvarati uvjete za ostanak naših znanstvenika u Hrvatskoj, jer dokazano je da mogu i znaju, ostvaruju izvanredne uspjehe u inozemstvu i oni su naše najveće blago’, poručio je Bernardić.

Čovjek i njegova dobrobit u središtu zbivanja

Nikolu Teslu apostrofirao je i Dejan Kovač. ‘Tesla je dao svjetlost životu u čitavom svijetu. Svojatali su ga Srbi, Hrvati i Amerikanci, a on je jednostavno bio čovjek od jednakog značaja za čitavo čovječanstvo, čovjek koji je sanjao i priželjkivao bolji život za svu djecu, sve one koji dolaze nakon njega. Fizika mora uvijek gledati u budućnost i stavljati čovjeka i njegovu dobrobit u središte zbivanja, što je cilj ovog našeg ekonomsko-znanstvenog skupa’, istaknuo je Kovač.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr