Udruga potrošača našla 'rupu' u Vujčićevom zakonu

shimmer fallback
16.9.2012.
11:51

"U dijelu zakona kojim se regulira kreditiranje poslovnih banaka, za koje se pokazalo da je u nekim slučajevima jednako opasno po dužnike, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za efikasnu zaštitu potrošača, posebno jer se prijedlogom nije regulirao princip promjene kamatne stope na način da se u potpunosti štite interesi potrošača, tj. i dalje omogućava samovolju banaka. Smatramo da je nedopustivo da se ne regulira najosjetljiviji segment potrošačkog kreditiranja, a to su stambeni krediti.

Potrošači (posebno mladi bračni parovi) koji kupuju stambeni prostor za život ne mogu i ne smiju biti zakonski u istoj poziciji kao investitori koji kupuju prostor za namjenu stjecanja profita. Zbog toga nam nije jasno zašto je kao gornja granica za primjenu ovog zakona stavljen iznos od milijun kuna. Znaju se cijene stambenog prostora u Hrvatskoj, to znači da posebno mlađi potrošači na pragu životnog puta nisu zaštićeni ovim zakonom", kazali su u Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača (ROZP) za KAportal.

U ROZP-u pozivaju potrošače da se upoznaju s prijedlogom ovog zakona te da se uključe u javnu raspravu i daju svoj obol zaštiti svojih interesa. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, s konačnim prijedlogom zakona, može se pogledati na web stranicama udruga www.rozp.hr, www.korana.org i www.mreznica.info, preko kojih se mogu slati i sugestije i prijedlozi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali