UDAR IZ DEŽELE: / Hrvatska bi ipak mogla izgubiti spor sa Slovenijom oko terana?

Image
Foto: PIXSELL / Thinkstock

Po svemu sudeći, na pomolu je preokret u sporu Slovenije i Hrvatske oko terana jer slovenski vinari tvrde da je dokumentacija koju je Hrvatska poslala u Bruxelles - krivotvorena.

8.3.2017.
15:34
PIXSELL / Thinkstock
Play logo

Naime, Hrvatska je poslala dokumentaciju koja treba potkrijepiti zahtjev da se istarski teran izuzme od slovenske zaštite istoimenog crnog vina s geografskim podrijetlom. Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan tvrdi da je Europska komisija obustavila postupak usvajanja tzv. delegiranog akta, kojim bi istarskim proizvođačima terana bila omogućena prodaja tog vina, piše Novi list.

Image
SLOVENIJA EUROPSKOJ KOMISIJI ZAPRIJETILA TUŽBOM: /

Traže da zaustavi postupak priznavanja istarskog terana

Image
SLOVENIJA EUROPSKOJ KOMISIJI ZAPRIJETILA TUŽBOM: /

Traže da zaustavi postupak priznavanja istarskog terana

Slovenci tvrde da je Hrvatska obmanula Europsku komisiju

Pozivajući se na neslužbene informacije, Židan tvrdi da ima informaciju o tome da je Europska komisija obustavila postupak usvajanja delegiranog akta želeći provjeriti nove činjenice u vezi s priznavanjem izuzetka za istarski teran, pritom se pozivajući i na izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je nedavno u Ljubljani ustvrdio kako će Komisija provjeriti "nove činjenice" u vezi s donošenjem delegiranog akta za istarske vinare, a možda i promijeniti svoju odluku, ako Slovenija uspije dokazati da ta odluka nije opravdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnje slovenskih vinara da je hrvatska dokumentacija krivotvorena počivaju na ovdašnjem pravilniku o listi kultivara vinove loze iz 2004. godine, koji nije razlikovao vinovu lozu sorte refošk i sorte teran, tvrdeći da je razlika između refoška i terana u pravilnik unesena tek 2010. godine. Prema slovenskim tvrdnjama, Hrvatska je Europskoj komisiji poslala pravilnik iz 2004., na koji su "nalijepljeni" podaci za 2010. godinu, čime je hrvatska strana, kažu, obmanula Europsku komisiju, a hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede zanijekalo sve to.

Miistarstvo poljoprivrede tvrdi da je Hrvatska u cijelom postupku postupala posve transparentno, temeljeći svoja stajališta na velikom broju povijesnih, stručnih i znanstvenih dokaza, koji nedvojbeno govore u prilog legitimnom pravu istarskih proizvođača terana.

Velik diplomatski udarac Hrvatskoj

Iz Europske komisije zasad stiže tek odgovor da je postupak prihvaćanja tzv. delegiranog akta u tijeku i da još nije prihvaćena ikakva odluka. Istodobno, slovenski mediji javljaju, pozivajući se na izjave iz službe za medije Europske komisije, da se u ovom slučaju pojavljuju novi elementi, koji će se poštivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, kako piše Novi list, tvrdi da je delegirani akt u proceduri usvajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će biti što prije usvojen, kako bi naši proizvođači imali potrebnu pravnu sigurnost za daljnji nastavak proizvodnje i trženja našeg vina, kao i desetljećima do sada", kažu iz Ministarstva poljoprivrede,

Obustava postupka prihvaćanja tzv. delegiranog akta za teran u ovoj fazi nedvojbeno bi predstavljala velik diplomatski udarac Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo