ODBOR ZA INFORMIRANJE

RAVNATELJ HRT-A: ‘Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, spremni smo povući sve tužbe’

‘Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, HRT je spreman povući sve tužbe’, poručio je u srijedu na Odboru za informiranje u Saboru ravnatelj HRT-a, a nakon što su članovi Odbora istaknuli kako su i međunarodne organizacije poručile da se s tužbama mora prestati

Tužbe koje je HRT podigao protiv Hrvatskog novinarskog društva i svojih zaposlenika bile su u srijedu tema kojom su se bavili i saborski zastupnici na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije.

Za Bojana Glavaševića su tako tužbe krajnji instrument rješavanja sporova i štoviše “siledžijski postupak”. Smatra kako izvještavanje o problemima u toj instituciji ne bi trebalo za sobom povlačiti tužbe.

HRT TUŽI SVOJE NOVINARE ZA POLA MILIJUNA KUNA: HND žestoko osudio ovaj potez

‘Stavljate nas na stup srama’

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić podsjetio je da su se o tužbama oglasile Međunarodna federacija novinara te Europska federacija novinara, koje su pozvale HRT da odustane od tužbi što bi, po Stazićevom mišljenju, trebao biti i zaključak Odbora.

“Uprava HRT-a mora prestati s tužbama protiv HND-a, to je rekao tajnik međunarodnog udruženja novinara, ako o tome pričaju ugledne svjetske institucije, ne smijemo se o tome odnositi s prijezirom. To je bilo upozorenje Vladi. Po tome se može zaključiti da su postupci vodstva HRT-a sramoćenje Hrvatske. Stavljate nas na stup srama jer se nama moraju baviti međunarodna udruženja novinara. Kao Odbor najmanje što možemo učiniti je podržati međunarodna udruženja i podnijeti isti zahtjev. U protivnom ćemo i mi snositi odgovornost za štetu nanesenu ugledu države”, poručio je Stazić.

Čak 30 tužbi

Prema riječima predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, HRT je podigao trideset tužbi u vrijednosti od milijun i 480 tisuća kuna. “Kad javni medij koji se financira javnim novcem odluči podići tužbu protiv novinara medija zbog kritika, tražeći odštete, šalje se poruka – nemate pravo pisati i kritizirati, a mi imamo moć i novac za tužiti vas”, poručio je Zovko, a prenio N1.

U ime HRT-a govorio je ravnatelj Kazimir Bačić koji je, pak, istaknuo kako su međunarodne organizacije pozvale da se spor riješi.
“Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, HRT je spreman povući sve tužbe”, zaključio je.

Povratak na Net.hr