SUKOB OKO SLOGANA

UČITELJICA USRED DNEVNIKA OPLELA PO KOLINDI: ‘Žalosno je da skuplja političke bodove na račun prosvjetara’

Učiteljica Ivana Valjak Ilić smatra kako je premijer morao dosad čuti njihove poruke, ali i da ministrica obrazovanja treba sudjelovati u nastavku pregovora

Učiteljica iz mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić za Dnevnik N1 televizije komentirala je današnji prosvjed na Trgu bana Jelačića, koji je bio vrhunac 31-dnevnog štrajka obrazovnih djelatnika. Rekla je kako se broj prosvjednika može procijeniti i na 50.000 te kako je odaziv bio “impresivan”. Nada se da su njihove poruke doprle do premijera Andreja Plenkovića.

“Jer ako nas danas nije čuo, ne znam što još možemo učiniti, a da on čuje što mi njemu poručujemo”, rekla je Valjak Ilić.

[VIDEO] VIŠE OD 20.000 PROSVJETARA NA TRGU, MIHALINEC PORUČIO: ‘Pobijedili smo, jednog dana ćemo se dogovoriti, nema predaje!’

Slaba pozicija resorne ministrice

Ponovila je kako štrajk neće biti gotov sve dok predsjednik Vlade ne uvaži zahtjeve prosvjetara. Smatra kako i ministrica Blaženka Divjak može biti dio rješenja problema iako smatra da je njezina pozicija u Vladi slaba, jer njezino zalaganje nije urodilo plodom tijekom pregovora.

“Ministrica Divjak ispočetka je nominalno podržavala naše štrajkaške aktivnosti, zatim je izrazila stav da se ne želi miješati, a zatim sad opet nominalno podržava, međutim na način da prebacuje odgovornost na premijera i na Vladu. I ona je dio te Vlade, tako da svakako i ona mora biti dio tog našeg rješenja”, smatra učiteljica te dodaje kako ne želi komentirati zahtjeve za smjenu ministrice.

Kampanja na prosvjetarima

No, zato je komentirala predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je u današnjim izjavama spominjala povezanost slogana prosvjeda i njezine kampanje.

“Žalosno je da i predsjednica Republike želi skupiti političke bodove u svojoj kampanji na račun prosvjetara. Naime, ‘Hrvatska mora bolje’, nastavak je na prosvjed 2016. kada je pod sloganom ‘Hrvatska može bolje’ išao najveći prosvjetarski prosvjed vjerojatno do današnjeg za kurikularnu reformu. Mislim da se treba suzdržati od daljnjih poruka i da ne vrši kampanju na prosvjetarima”, zaključila je Valjak Ilić.

GRABAR-KITAROVIĆ O PROSVJEDU: Nadam se da će se obrazovni sindikati i Vlada uskoro dogovoriti

Povratak na Net.hr