‘Učit ću djecu da su Glavaš i Norac heroji’

‘Svaki pojedinačni zločin ima svoje ime i prezime, a onaj tko ga je počinio treba biti kažnjen. Za mene su svi generali heroji, a Glavaš plaća cijenu jer je stvorio zvijer, koja je njega, ali i sve nas, skupo koštala. Ta zvijer je, pogađate, Ivo Sanader’, kaže dopredsjednik zadarske HVIDRA- e Klaudijo Vidaić.

Zadarska HVIDRA u posljednje je vrijeme svojim stavovima, inicijativama i izjavama zaintrigirala širu javnost. Njen dopredsjednik Klaudijo Vidaić zalaže se za uvođenje nastave o Domovinskom ratu u osnovne i srednje škole, u sklopu koje bi sudionici rata govorili učenicima o svojim ratnim iskustvima.

arti-201008120393006Na pitanje Slobodne Dalmacije podsjeća li ga to na vrijeme kad su članovi SUBNOR-a držali predavanja po školama, odgovara:

“Nemoguće je to usporediti, jer mi kreiramo program koji će biti utemeljen na razumijevanju činjenica. Mladi ljudi moraju znati protiv koga su se borili njihovi očevi i da nijedna stranka nije pobijedila u Domovinskom ratu. Pobijedila je zajednička borba sinova partizana, ustaša i domobrana. Bilo je u toj borbi časnih i poštenih Srba i muslimana koji su se zajedno s nama borili za oslobođenje domovine. Nijedna politika koja bude stvarala podjele u tome nije dobra, i takve teze treba ostaviti iza nas.

Bez obzira što su Mirko Norac i Branimir Glavaš pravomoćno optuženi za ratni zločin, Vidaić kaže da su oni “naši generali heroji Domovinskog rata”.

arti-201008110530006″Svaki pojedinačni zločin ima svoje ime i prezime, a onaj tko ga je počinio treba biti kažnjen. Za mene su svi generali heroji, a Glavaš plaća cijenu jer je stvorio ‘zvijer’, koja je njega, ali i sve nas, skupo koštala. Ta ‘zvijer’ je, pogađate, Ivo Sanader“, kaže dopredsjednik zadarske HVIDRA-e.

Upitan hoće li učenicima tumačiti da su Norac i Glavaš heroji ili ratni zločinci, Vidaić kaže:

“Reći ću im da su obojica bili apsolutno heroji Domovinskog rata! Da nije bilo Glavaša, pala bi Slavonija, a Norac je Gospić obranio od kapitulacije. U ratu svaki vojnik radi ono što mu narede pretpostavljeni. Tako su i generali radili ono što su im naredili iz politike.
Na dnevnom redu sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora, koja će se održati u ponedjeljak, rasprava je o prestanku zastupničkog mandata Branimiru Glavašu, javlja HRT.

Glavaš je nakon izricanja prvostupanjske presude lani u svibnju pobjegao u BiH. Vrhovni sud 30. srpnja potvrdio je da je Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991. i djelomično preinačio presudu protiv Glavaša i drugih osuđenika zbog ratnog zločina u slučajevima ‘selotejp’ i ‘garaža’.

Glavašu je kazna smanjena s 10 na osam godina zatvora.

Prethodni članci:

arti-201008120393006
arti-201008110530006
arti-201008090343006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr