U Zagrebu počeo eksperiment koji će smanjiti 'računčeke'

U Zagrebu je u ponedjeljak počeo dvomjesečni projekt odvojenog prikupljanja otpada. U projekt je uključeno 7 tisuća građana s područja Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimorovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom te područja omeđena ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare….

Tijekom dva mjeseca građani će u posebne spremnike i vrećice ispred svojih zgrada moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na zelenim otocima. Projekt je predstavljen u novozagrebačkom naselju Zapruđe.

“Danas su glavni likovi svi građani Grada Zagreba, od danas pa do konca 2018. i njih pozivam da svako jutro ili svaki dan učine ono što sam ja činio ovdje pred nama. Sačuvajmo okolinu i sačuvajmo koju kunu, odnosno koju lipu u našim lisnicama”, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, podsjećajući kako se Gradska uprava punih 15 godina bori s pitanjem zbrinjavanja otpada u glavnom gradu.

Bandić kaže da će do kraja godine cijeli grad biti pokriven posebnim spremnicima za otpad – u što su uključene i sve institucije. Tvrdi da gradonačelnik nije baba roga, već da se ovdje radi o dizanju ekološke svijesti građana.

Tko ne bude razdvajao otpad, platit će posebnu naknadu

“Kaznu ćemo platiti svi, veće račune. Što budemo više radili i bili discipliniraniji, imat ćemo manje računčeke. Naši ljudi itekako znaju, kad imaju manje računčeke, napraviti još manje”, kazao je Bandić. Na pitanje koliko će ti ‘računčeki’ biti manji, odgovorio je – onoliko koliko budemo disciplinirani.

Za tu ‘disciplinu’ Holdingova podružnica Čistoća zasad je osigurala 200 tisuća vrećica za miješani i 100 tisuća vrećica za biorazgradivi otpad. “Za sada su vrećice poslane na adresu – tamo gdje smo našli korisnike, njima smo podijelili. Ostali, koji nisu bili prisutni kod kuće, dobili su obavijest i prema njoj mogu podići vrećice”, rekao je voditelj Čistoće Miljenko Benko.

Oni koji se ne budu pridržavali uputa, od 1. srpnja morat će odriješiti ‘kesu’ i platiti naknadu. “Znamo da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvelo posebnu naknadu za one koji neće razvrstavati biootpad od miješanog komunalnog”, kazao je Benko.

Prikupljeni biootpad odvozit će se jednom tjedno, miješani dva puta tjedno, dok će se staklo, plastika, papir, metal i tekstil odvoziti prema potrebi. Što se tiče krupnog otpada, njega će Čistoća odvoziti na zahtjev građana. Benko nije znao odgovoriti kolika je cijena tih posebnih spremnika. Sve će se, kaže, znati nakon dva mjeseca.

“U Gradu Zagrebu je ostalo 9,5% da pokrijemo s posudama, a cilj nam je da do 1. srpnja pokrijemo cijeli Zagreb”, najavio je Benko.

Do jeseni u zagrebu 16 reciklažnih dvorišta

Čini se da su Zagrepčani shvatili poruku gradskih vlasti o odvojenom prikupljanju otpada, jer nakon prijašnjih tisuću tona dnevno, Čistoća sada prikuplja oko 600 tona takvog otpada dnevno.

“Pored 700 zelenih otoka koje imamo u Gradu Zagrebu, mi smo u svim mjesnim odborima postavili više od 200 dodatnih. Pored njih, imamo i 9 reciklažnih dvorišta, a na jesen bi Grad Zagreb trebao raspolagati sa 16 reciklažnih dvorišta. Sve je to obuhvaćeno da bi se smanjila ta količina, da bi građane naučili da razvrstavaju, odvajaju i sortiraju otpad”, objasnio je Benko.

Da s otpadom nema šale, poručio je novinarima i Bandić koji je obećao da od danas nema više mravljih koraka. “Vozili smo u drugoj i trećoj brzini. Od danas moramo voziti u petoj s tim da, govorim figurativno, ne ubijemo nekoga i da stignemo rok do konca 2018. do kada treba zatvoriti Jakuševac, treba riješiti sustavno centar za gospodarenje otpadom, napraviti mehaničko-biološku otpadu, reciklažu i termičku obradu otpada. Time ćemo poboljšati život naših sugrađana, sačuvati ekologiju i, ono što je najbitnije, sačuvati koju lipu i kunu iz naših lisnica”, kazao je Bandić.

Povratak na Net.hr