Play ponuda

KLEČANJE NA TRGU / Muškarci se opet u Zagrebu molili da budu glavne face u obitelji, Fred Matić poručio: 'Ovo što oni čine je vrlo pokvareno'

Image
Foto: N1

Dok je skupina muškaraca klečeći molila, na trgu bana Jelačića prosvjed je održala Ženska mreža Hrvatske poručivši da su zahtjevi muškaraca koji ondje mole retrogradni, protuustavni i anticivilizacijski

4.2.2023.
9:28
N1
Play ponuda

Kao i svake prve subote u mjesecu, i danas je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održana molitva, tzv. muška krunica, ali ovoga puta usporedo je održan i prosvjed Ženske mreže, javlja N1.

Udruga Vigilare je u najavi skupa priopćila je da će se danas moliti za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda; za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru; za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova; za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu; za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja; za duše u čistilištu te za osobne nakane. Moljenje muške krunice organizira bratstvo ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina” u sklopu projekta “Muževni budite”.

Ženska mreža: Takav prosvjed trebao bi biti zabranjen

Istodobno je na istome mjestu prosvjed održala Ženska mreža Hrvatske. Otamo su uoči prosvjeda poručili da su zahtjevi muškaraca koji ondje mole za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji retrogradni, protuustavni i anticivilizacijski.

"Prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena je, sukladno pozitivnom zakonodavstvu, trebao biti zabranjen", tvrde.

"Sutra ćemo javnosti simboličnom akcijom pokazati da ne pristajemo ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu! Ženska mreža Hrvatske inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava”, poručile su iz Ženske mreže.

Europarlamentarac Predrag Matić se pridružio protuprosvjednicima.

"Moramo se boriti protiv ove nazadnjačke politike koja na mala vrata ulazi u hrvatski mainstream. Marginalci pokušavaju, vrlo perfidno, preko molitve i vjere doći do onih stvari za koje smo mislili da smo ostavili u srednjem vijeku. Ušli smo u Schengen i eurozonu, ali za neke ljude i dalje vrijedi: 'S Balkana su otišli, ali Balkan iz njih nikada'. Protiv njih osobno nemam ništa kada bi njihova molitva bila ono što vjera kaže, ali ovo što oni čine je vrlo pokvareno. Dogod sam živ, neću dopustiti da žene budu drugotne. To nije samo uvreda za žene, još je veća uvreda za muškarce", poručio je.

Jutros je skupina muškaraca molila krunicu i u Šibeniku, klečeći kod zgrade gradske uprave.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play ponuda
Play ponuda