SPORNE VISINE KAZNI

U USKOKU ZADOVOLJNI PRESUDOM U AFERI FIMI MEDIA, ALI NAJAVLJUJU: ‘Žalit ćemo se na kaznu’; oglasila se i oporba

Vučko poručuje kako razumiju stav vijeća koje je prihvatilo stav Vrhovnog suda iskazanog u ukidnoj presudi te se rukovodilo ranijom praksom Europskog suda za ljudska prava

Zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko izjavila je u petak da je tužiteljstvo načelno zadovoljno osuđujućom presudom u aferi Fimi media, ali ne i visinom kazni te iznosom imovinske koristi koja bi se treba oduzeti kad presuda postane pravomoćna.

“U načelu smo zadovoljni presudom, naravno ne u potpunosti u ovom dijelu gdje je došlo do odbijanja i oslobađanja. Nismo zadovoljni činjenicom da su donacije ispuštene iz činjeničkog opisa, smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi, jer donacije nisu bile prikupljene na legalan način, već su prikupljane u okviru plana, promišljeno, i ne radi se o pukom neevidentiranju tih donacija u poslovnim knjigama što bi bio prekršaj, već smatramo da se radi o protupravnoj imovinskoj koristi da su one zbog tog razloga trebale biti dio inkriminacije koja je presuđena”, rekla je novinarima Vučko.

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak kazao je kako se nisu poštivale odluke Vrhovnog suda na suđenju, a kao jednu je istaknuo pitanje konfrontacijskog prava, odnosno terećenja drugooptuženog Mladena Barišića koji je odbio odgovarati na pitanja obrane i sudskog vijeća.

SANADEROVI ODVJETNICI: ‘Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne’; Odvjetnik HDZ-a: ‘Vrh stranke i članstvo s tim nemaju veze!’

Razumiju stav vijeća

Vučko poručuje kako razumiju stav vijeća koje je prihvatilo stav Vrhovnog suda iskazanog u ukidnoj presudi te se rukovodilo ranijom praksom Europskog suda za ljudska prava.

“Međutim smatramo da novija praksa na koju smo ukazivali u našem završnom govoru donekle odstupa od tih stavova, i da su postojali argumenti da se iskaz Mladena Barišića kao takvog mogao ocijeniti. Te sve argumente ponovit ćemo i u žalbi”, objasnila je Vučko.

Smatra i da je sud trebao u cijelosti primijeniti prošireno oduzimanje imovinske koristi Sanaderu. “Nesrazmjer je utvrđen u iznosu od 23,7 milijuna kuna, za toliko imovine Ivo Sanader nema zakonito opravdanje”, istaknula je Vučko.

Dodaje kako sud nije povjerovao obrani Ivi Sanadera da se početkom devedesetih vratio iz Austrije sa zarađenim novcem, ali mu vjeruje da je kada je došao iz Austrije kupovao umjetnine. “Smatramo da ćemo tu računicu trebati detaljnije analizirati, da je to sve skupa kontradiktorno i sigurno ćemo u tom dijelu uložiti žalbu”, kazala je Vučko.

Po pitanju izrečenih kazni, Vučko ističe kako je “protek vremena učinilo svoje”.

“Ali ćemo se ovoga puta žaliti i na kazne. Prošli put smo dobili u cijelosti osuđujuću presudu, sud jedino nije presudio prošireno oduzimanje u punom iznosu i mi se u tom dijelu nismo žalili jer smo bili tada u datim okolnostima zadovoljni. Vrijeme je učinilo svoje, iskoristit ćemo svoje pravo na žalbu i žalit ćemo se na kaznu”, zaključila je Vučko.

PRESUDA ZA FIMI MEDIJU: Sanader je kriv, dobio 8 godina zatvora, a HDZ-u oduzimaju 14 milijuna i još dobili kaznu od 3,5 milijuna kuna

Kažnjen i na prvom suđenju

Sanader je u petak proglašen krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media. HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud je proglasio “odgovornim” i stranku osudio na novčanu kaznu od 3,5 milijuna kuna i oduzimanje 14,6 milijuna kuna imovinske koristi.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je blagajnica Branka Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček dobio je uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Oporba pozdravlja presudu

Oporbene stranke pozdravile su u petak nepravomoćnu presudu protiv Ive Sanadera i HDZ-a u slučaju Fimi medija, ističući da je neučinkovito i sporo pravosuđe najveći problem u državi zbog čega građani nemaju povjerenja u institucije i iseljavaju iz Hrvatske.

SDP-ova Sabina Glasovac rekla je novinarima kako presuda pokazuje ono na što upozoravaju cijelo vrijeme – da je HDZ ishodište korupcije u cijeloj Hrvatskoj.

“Očekujemo da se premijer Andrej Plenković ispriča zbog pustošenja proračunskog novca hrvatskih građana, njihovog osiromašivanja i urušavanja temelja pravne države. Također očekujemo da iz svoje Vlade uklone sve ministre koji su u prošlom i ovom mandatu pokazali da se u HDZ ništa nije promijenilo osim predsjednika”, poručila je Glasovac.

Ružna i tamna mrlja kojom je HDZ obilježio Hrvatsku

Citirala je pokojnu sutkinju Ivanu Čalić, koja je donijela osuđujuću presudu u prvom postupku, da je Sanader svojim postupanjem urušio povjerenje građana u institucije vlasti stvarajući sliku politike kao unosnog zanimanja u kojem je korupcija više pravilo nego izuzetak.

To je razlog zašto mladi napuštaju Hrvatsku i zašto smo po vladavini prava među najgorima u Europi, ustvrdila je Glasovac dodavši kako Plenković ne pridonosi rješavanju problema nego ga samo prolongira, iskrivljuje istinu i bježi od suočavanja sa činjenicama.

“Ne znam koja je stranka koja je toliko dugo obnašala vlast bila na sudu proglašena krivom da je radila protiv, a ne u interesu svojih građana. To je presedan, ružna i tamna mrlja u hrvatskoj povijesti, kojom je HDZ obilježio cijelu Hrvatsku”, rekla je Glasovac.

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom smatra da je deset godina kaznenog postupka ogledalo stanja u pravosuđu, koje je kreirao HDZ.

Ne vidim da je ova vlast ili bilo koja prethodna preispitivala iz kojih razloga je naše pravosuđe sporo i neučinkovito, niti vidim bilo kakvu političku volju da se takvo stanje u neko skorije vrijeme promijeni, istaknula je.

“Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović u završnoj riječi je rekao da je to suđenje repriza već viđenog procesa, a ja bih rekla da se repriza događa u Banskim dvorima jer na isti način na koji je Sanader upravljao Hrvatskom u svoje vrijeme, Andrej Plenković upravlja u svoje”, kazala je.

Orešković je ocijenila da politički sustav funkcionira tako da predsjednik dominantne političke stranke ima koncentraciju autoriteta i političke moći koju njegova parlamentarna većina bespogovorno sluša, a Sabor ne radi svoju ustavnu zadaću – kontrolu vlasti.

I Tomislav Tomašević iz Zeleno-lijevog bloka ocjenjuje da je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj pravosuđe, posebice trajanje uskočkih predmeta i procesa vezanih uz korupciju i organizirani kriminal.

I Bandić je bio uhapšen, pa je izabran za gradonačelnika

Bez obzira na današnju presudu, koja je bila očekivana, gorak okus u ustima ostavlja činjenica da je taj proces ušao u drugo desetljeće, ustvrdio je Tomašević upozorivši da je slično i s Milanom Bandićem, čiji proces za Agram i dalje traje.

Različitim pravnim trikovima procesi se odugovlače tako da na kraju više nemaju smisla ili čak odu u zastaru, kazao je poručivši da će pozdraviti bilo kakvo ubrzavanje procesa, posebice za korupciju i organizirani kriminal.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš kaže kako nije dobro da su krivici za korupciju “pod svjetlima pozornice” kada ih se hapsi i kada su dva, tri mjeseca u zatvoru, a onda proces traje godinama. Tako je i Bandić prije šest godina bio uhapšen, a onda je ponovno izabran za gradonačelnika, upozorila je.

Za IDS-ova Marina Lerotića presuda je očekivana, ali sve skupa traje predugo. Nepovjerenje u pravosuđe jedan je od glavnih uzroka zašto mladi iseljavaju, pa su nužne kvalitetne reforme u pravosuđu, kako bi se ljudima vratilo povjerenje u institucije.

Marijana Puljak iz stranke Pametno građanima je poručila da izađu na izbore, jer nisu svi političari isti. Birajte one koji neće završiti u zatvoru, one bez koruptivne prošlosti i koji zaista žele zaokrenuti Hrvatsku u pravom smjeru, poručila je.

Povratak na Net.hr