'U TRADICIJI HRVATSKOG NARODA JE DA JE NEDJELJA NERADNI DAN': / Bačić brani Plenkovićevu najavu

7.5.2021.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić gostovao je u "Novom danu" N1 televizije gdje je komentirao jučerašnju najavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će se nakon lokalnih izbora zabraniti rad nedjeljom u trgovinama, no da će se moći raditi 16 nedjelja u godini.

"Jasno je da na određeni način to ograničava poduzetničke slobode, no Ustav je u 16. članku rekao da se pojedina prava i slobode mogu ograničiti i da to ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe zbog koje se ograničenje dogodi. Mi tvrdimo da je temeljem Međunarodne konvencije o tjednom odmoru trgovine radnik ima pravo na 24-satni odmor i da pri tome zakonodavac vodi računa o tradicijama i običajima kraja za koji se zakon donosi. Mi mislimo da je u tradiciji hrvatskog naroda i države da je nedjelja neradni dan. Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje su te nedjelje u godini u kojima bi radili", rekao je Bačić.

Što se tiče promjene vezano za plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Bačić je rekao da gotovo 97% hrvatskih poslodavaca čija je aktiva manja od 7,5 milijuna kuna neće biti obvezni plaćati članarinu. "Samo za onih 3% poslodavaca koje možemo smatrati srednjim i velikim poduzetnicima u Hrvatskoj bit će primorani plaćati članarinu", pojasnio je Bačić za N1.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali