U svega godinu i par mjeseci mandata gradonačelnik obišao kompletnu zemaljsku kuglu

U svega godinu i par mjeseci mandata splitski je gradonačelnik Ivo Baldasar, vjerovali ili ne, obišao kompletnu zemaljsku kuglu: na službenim putovanjima bio je čak devet puta, ukupno je izbivao 45 dana, a putešestvije su ga vodile od Mostara, preko Jeruzalema i Sankt Petersboruga, pa sve do daleke Kine gdje se, kažu, trenutno još uvijek nalazi.

Prema službenim podacima iz Banovine, Baldasar je od dolaska na vlast u srpnju prošle godine na putovanja potrošio oko 50 tisuća proračunskih kuna, i to samo na avionske karte, budući su ga smještajem,
kako je istaknuto, u pravilu častili gradovi domaćini, piše Slobodna Dalmacija.

A gdje je sve bio globetrotter Baldasar – to je već poduži spisak. Kako se navodi, po prvi puta je službeno prešao granicu lani 4. listopada kada je posjetio Mostar gdje je sudjelovao na Forumu jadransko-jonskih gradova, da bi već za nekoliko dana, 12. listopada, otišao na nekoliko dana u Pescaru.

Neuspješna potraga za investitorima

Tek što se vratio, pogađate, opet je otputovao za – Italiju. Ovoga puta u Chieti gdje je boravio od 18. do 20. studenog. Nije trebalo dugo čekati i Baldasar je opet krenuo na put, u Rusiju. U hladnom Sankt Petersbourgu proveo je pet dana, od 8. do 13. prosinca, a tamo je u društvu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i nekolicinom domaćih gospodarstvenika među ruskim poduzetnicima nesupješno tražio investitore za gradske projekte.

Po povratku s Baltika, već pomalo umoran od prijeđenih milja i avio sjedala, Baldasar je uzeo zasluženu šestomjesečnu stanku. Punih baterija početkom ljeta ponovno je krenuo po svijetu, a sudbina ga je odvela u svetu zemlju…

Na poziv tamošnjih gradonačelnika Baldasar je od 14. do 21 lipnja ove godine posjetio izraelski Beit Shemes, a potom i Jeruzalem. Ubrzo opet odlazi u Sankt Petersbourg na par dana (od 4. do 7. srpnja), da bi u listopadu ponovno posjetio i Pescaru.

Zagrijavanje za Kinu

Sve je to, međutim, bilo zagrijavanje za odlazak na daleki istok u Kinu, na potpisivanje povelje o prijateljstvu s višemilijunskim Hangzhouom. Tamo je Baldasar u pratnji Nikole Horvata, voditelja Odsjeka za međunarodne poslove, otputovao prije tjedan dana, a trebao je u svojoj desetodnevnoj misiji najmnogoljudnijom zemljom obići još Peking i Šangaj.

Vraća se, navodno, u srijedu, 22. listopada…
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/261171/Default.aspx

Povratak na Net.hr