‘Dokle je Splita, bit će i Split Pridea!’

Mi, mlada splitska inteligencija, smatramo kako je nedopustivo da se poistovjećuje vlastito mišljenje predstavnika ma koje političke stranke, ma koje inicijative sa željama i voljom svih stanovnika ovog grada”, stoji u poruci koju je Splićanima uputila grupa građana uoči današnje Povorke ponosa.

Danas se održava drugi Split Pride. Javno okupljanje planirano je od 13 do 18 sati, a započet će u Strossmayerovom parku, popularnom Đardinu, odakle će se povorka kretati Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i Obalom hrvatskog narodnog preporoda. Na trasi kretanja će biti postavljene zaštitne ograde, a trasa će se zatvoriti prije prolaska kolone.

Povorku će osiguravati 900 policajaca, od kojih je dobar dio već tijekom jutra raspoređen po splitskim ulicama. U pomoć splitskim kolegama došli su i interventni policajci iz cijele Hrvatske.

Osim snaga koje će osiguravati povorku, u grad pod Marjanom stigli su i brojni novinari, među kojima je i dosta stranih.

Uoči održavanja Pridea oglasila se grupa građana koja je podigla rainbow zastavu.

“Mi, mlada splitska inteligencija, smatramo kako je nedopustivo da se poistovjećuje vlastito mišljenje predstavnika ma koje političke stranke, ma koje inicijative sa željama i voljom svih stanovnika ovog grada”, stoji u poruci koju je Splićanima uputila grupa građana uoči današnje Povorke ponosa.

‘Podržite jednakost svih građana’

“Kao što vidite ima nas koji mislimo da je vrijeme za obnovu splitskog slobodnog duha, odnosno kojima je dosta skrivanja trenutne političke vlasti od vlastitih građana, a u ovom slučaju vlastitih građana LGBT orijentacije, iza cirkusantskih dosjetki i sramotnih zabrana.

Stoga smo upravo u ulici Slobode koja je ime dobila davno prije no što je dobila gradsku vlast koja zabranjuje postavljanje zastave koja slavi ljepotu različitosti postavili jednu takvu zastavu”, navodi se u priopćenju.

Grupa građana koja se oglasila priopćenjem pozvala je sve Splićane i goste Splita kojima je stalo do ljudskih prava, da dođu na ovogodišnji Pride i podržite jednakost svih građana Hrvatske.

Povodom održavanja Split Pridea oglasio se i Zagreb Pride čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Drage i dragi splitske lezbe, pederi, trandže, LGBT osobe, ministrice i ministri u Vladi RH i svi sudionici i sudionice Povorke ponosa splitskog Pridea,
želimo vam veliku i lijepu Povorku i uspješno zauzimanje ulica i trgova vašega grada, vaše Marmontove i vaše Rive. Split je, ne samo danas, nego svaki dan vaš grad, vaš prostor i u njemu svi zajedno moramo biti i jesmo slobodni i slobodne!

Ponekim drugima: gradonačelniku Željku Kerumu, njegovoj sestri, bubamarama Stjepanu Lozi, Guidu Piasevoliju, Tatjani Alajbeg, Jošku Čelanu, Miroslavu Klariću, Gordanu Sladoljevu, Barbari Kovačić-Domančić, Željku Ostoji, Miroslavi Lozini, Marku Džaji, želimo lijep i sunčan dan, koji neće provesti na splitskoj Rivi, već u svoja četiri zida.

Spomenutim sugrađanima i sugrađankama, i svima ostalima koji su se zadnjih tjedana i mjeseci pozivali na hrvatske zakone, poručujemo nešto vrlo jednostavno, dosta lako za shvatiti: da poštuju upravo te hrvatske zakone. To znači ne samo takozvano “poštivanje i uvažavanje različitosti”, ili neka opća “tolerancija i nenasilje”, već, kako doslovno piše u hrvatskim zakonima: zabrana diskriminacije na temelju spolne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja, te kazneni progon svakog govora mržnje.

Splitske bubamare i njihova gradska uprava dokazali su i pokazali da im nije stalo, ne samo do zakona, već ni do Hrvatske, ni do Splita. Njihove su izjave i ponašanje dubinski antidomoljubni, antihrvatski, protuustavni i protukršćanski. Svojim djelima izdali su i domovinu i boga. Podsjećamo da su razni okupatori, koji su nerijetko imali svoje kvislinge i u Splitu, fašiste i ustaše, uvijek lomili kičmu u tom gradu! Dokle je Splita, bit će i Split Pridea!

Borba za bolji Split, za pravedniju Hrvatsku je danas u Povorci ponosa Split Pridea, a iduće subote u Povorci ponosa jedanaestog Zagreb Pridea.

Povratak na Net.hr