ASOVI ZA LOKALNE IZBORE

U SDP-U MISLE DA MARAS NIJE DOBRO RJEŠENJE ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA? Netko drugi im je na umu: ‘On je super, sposoban, drag, stručan’

Premda šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras još uvijek smatra da bi on trebao biti kandidat, vodstvo te stranke propituje i druga rješenja

Iako se zagrebački ogranak SDP-a počeo pripremati za lokalne izbore, još uvijek je miljama daleko odluka o tome koga kandidirati za gradonačelnika ili gradonačelnicu. Premda šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras još uvijek smatra da bi on trebao biti kandidat, vodstvo te stranke propituje i druga rješenja.

Kako doznaje Jutarnji list, među poželjnim imenima za SDP-ova kandidata na lokalnim izborima u metropoli pojavilo se ime Joška Klisovića. On je bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova te zastupnik u Saboru. O potencijalnoj kandidaturi s Klisovićem nije razgovarao ni predsjednik SDP-a Peđa Grbin, ali ni Maras. Stav šefa SDP-a je da lokalnim organizacijama neće nametati kandidate ni koalicije, dok neki Grbinovi suradnici smatraju da bi Klisovićevo ime trebalo biti u istraživanju rejtinga potencijalnih kandidata za gradonačelnika Zagreba.

“Joško je super, sposoban, drag, stručan, a Zagreb bi sigurno profitirao da on postane gradonačelnik. Međutim, Joško nema karizmu i pitanje je bi li birači prepoznali njegove kvalitete. Maras nije najbolje rješenje, ali ne znam bi li to bio Klisović”, govori za Jutarnji list osoba iz vrha te stranke.

BEROŠ ISPAO IZ IGRE, HDZ ŽELI MARIĆA NA ČELU ZAGREBA: ‘Idealan je kandidat za gradonačelnika metropole’

Klisović nije zainteresiran za lokalne izbore?

Pod upitnikom je koliko je Klisović zainteresiran za lokalnu politiku. Novinari Jutarnjeg su iz kruga ljudi bliskih njemu dobili potvrdu kako su mu se neke stranačke kolege obraćale s idejom da bude kandidat za gradonačelnika metropole, no da se on olako ne bi upustio u tu utrku. Kažu da bi najprije tražio da se testira njegov rejting kod birača jer je svjestan da nikada nije preferencijalnim glasovima “rasturao” u Zagrebu.

Trebao bi imati i dobru kampanju te je vrlo upitno može li si SDP to priuštiti, a između ostalog, navodno mu na ruku ne ide ni to što je zagrebačka organizacija podijeljena. K tome, Klisović nije ušao ni u Sabor u ovom sazivu. Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić stavio ga je u posljednji tren na listu u trećoj izbornoj jedinici gdje nikada nije djelovao.

Klisović navodno razmišlja o povratku u diplomaciju pa se spominje mogućnost veleposlaničkog mjesta u Ženevi. U igri je i London koji bi se trebao otvoriti tek iduće godine. Međutim, problem leži u odnosu između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Ono što najbolje opisuje tu najavljenu “tvrdu kohabitaciju” je definitivno “ratna noga”, što znači da ne razgovaraju ni o čemu, kao ni o veleposlanicima.

UNATOČ PANDEMIJI, PLENKOVIĆ FORSIRA IZBORE U HDZ-U: Mašta o osvajanju Zagreba, a u igri za gradonačelnika je neočekivani kandidat

Sastanak SDP-a i platforme Možemo

Što se tiče konkretnih priprema za lokalne izbore, one su sada svedene na razgovore s opozicijskim strankama. Tako u Zagrebu za SDP te razgovore vodi Maras kao šef zagrebačke organizacije, a tu su i Ivan Gačan te Matej Mišić. Kako piše Jutarnji list, SDP-ova delegacija je razgovarala s predstavnicima platforme Možemo. Ovoga tjedna ponovno bi trebali imati sastanak.

“Nitko nije bio ultimativan, što je dobro. U ovoj fazi ni Maras ni čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević ne inzistiraju da budu gradonačelnički kandidati. Svi su se složili da žele promjenu u Zagrebu. U tome je cijela oporba iskrena. Ali tek treba vidjeti na koji način. Prvi je korak odlučiti hoćemo li svi zajedno na izbore, ili ćemo ići u dva bloka. Pitanje kandidata je tek na kraju, ali se mora respektirati rejting stranaka”, veli osoba iz SDP-ova ogranka u Zagrebu.

U Možemo trebaju tek uslijediti razgovori na ovu temu te bi o tome trebali međusobno raspraviti jer se Radnička fronta javila s informacijom kako ne žele sudjelovati. Grbin je svim lokalnim organizacijama dao rok do sredine prosinca da odrede kako će izaći na lokalne izbore, kao i tko će biti kandidati za gradonačelnike, načelnike, župane i njihove zamjenike.

Planovi za Rijeku, Split i Osijek

Gradska organizacija SDP-a u Rijeci jedina je odredila tko će biti kandidat za gradonačelnika tog grada. Odlučili su da to bude Marko Filipović, sadašnji zamjenik riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Za zamjenicu je određena Sandra Krpan. Vojko Braut, također riječki SDP-ovac, bio je predložen za gradonačelničkog kandidata, međutim, imao je jedan glas podrške manje nego Filipović.

Što se tiče Splita, tamo takva odluka još nije donesena. Ipak, izvjesno je stranka kandidira Gorana Kotura, predsjednika gradske organizacije. Kotur već dulje priprema SDP-ovu organizaciju za lokalne izbore te mu je cilj izaći na izbore s kompetentnim ljudima i dobrim programom. SDP u Splitu jasan je u tome da neće ponavljati Baldasarove greške i u slučaju da ne mogu formirati vlast s lijevim strankama i onima u centru, išli bi ponovno na izbore. Navode da neprincipijelne koalicije ne dolaze u obzir.

Na istoku je situacija neizvjesna jer zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piložota ne kotira baš najbolje. Zato lokalna organizacija traži neovisnog kandidata koji bi imao SDP-ovu podršku, ali i njima bliskih stranaka. Jutarnji list doznaje da su taj posao provjerili Biljani Borzan, SDP-ovoj europarlamentarki.

KAKO ‘SRUŠITI’ BANDIĆA? Analitičar ima formulu: ‘Ključno je pobijediti u dva zagrebačka kvarta’; ‘Raspudići? Nemaju šanse’

Povratak na Net.hr