VELIKA AKCIJA

U SLAVONSKE ŠKOLE STIŽU WEB DETEKTIVI: ‘Prijavljivat će nasilje i neprimjeren internetski sadržaj’

Od sljedećeg tjedna u pet slavonskih osnovnih škola kreće projekt Web detektivi, kojim se kod djece, mladih i roditelja želi povećati razina svijesti u zloporabi korištenja interneta i društvenih mreža te pridonijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika interneta.

Iz tvrtke Microsoft Hrvatska priopćili su kako, u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu i Odjelom prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, pokreću projekt u okviru kojega će u sljedećih pet tjedana sto učenika iz pet slavonskih županija postati web detektivi.

Cilj je projekta povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža, te pridonijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije kroz educiranje djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Dječji web detektivi propoznavat će i prijavljivati neprimjerene sadržaje na intenetu

Dječji web detektivi bit će obučeni za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog internetskog sadržaja, pa će se u sljedećih pet tjedana održavati radionice u kojima će sudjelovati ukupno sto školske djece iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.

U svakoj od pet škola održat će se po dvije radionice, a teme će biti “Obrazovanje o internetu i pravilima korištenja interneta” te “Kako postupiti u slučaju neprimjerenog sadržaja na internetu”. Prva radionica, u trajanju od 45 minuta, odvijat će se s udaljene lokacije putem programa Skype for Business, dok će druga biti održana na samoj lokaciji.

Po završetku radionica svaki će sudionik dobiti službenu diplomu i iskaznicu web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja. S pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi moći će neprimjereni internetski sadržaj prijaviti putem dojavnog internetskog obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva, koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak ističe iznimnu važnost digitalnih sposobnosti mladih i djece u današnjem svijetu, ali istovremenu i još veću potrebu za njihovom edukacijom o prepoznavanju i prijavi neprimjerenog sadržaja na internetu.

STRAVICNI REZULTATI Svako peto dijete trpi nesto jos gore od zlostavljanja roditelja

Edukacija je važna

Ivan Vidaković, direktor Microsofta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, edukaciju mladih u korištenju interneta smatra esencijalnom, kako za razvoj pojedinca, tako i cijelog hrvatskog društva.

“Unaprjeđivanje digitalne pismenosti, s posebnim fokusom na računalnu sigurnost i ponašanje na internetu, treba biti visoko na listi prioriteta u obrazovnom sustavu. Važno je da mladi budu svjesni izazova i rizika koji postoje pri komunikaciji s drugima, a posebno kod ostavljanja podataka i drugih privatnih sadržaja na internetu. Zato mi je veliko zadovoljstvo što Microsoft ima priliku sudjelovati u ovom jedinstvenom projektu, prvom takve vrste u Hrvatskoj, a koji će sigurno pomoći mladima da nauče kako postupiti te pomoći drugima u slučaju neželjenih situacija. Nadam se da će se vrlo brzo projekt proširiti i na cijelu Hrvatsku”, navodi Vidaković.

U Microsoftu Hrvatska kažu kako su kod planiranja i pripreme projekta koristili podatke i analize podataka uzetih iz tijela, ustanova i organizacija civilnog društva, ali i vlasti na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, o utjecaju interneta na djecu.

Polovica učenika barem jednom je doživjela ogovaranje na internetu, samo dva posto traži pomoć škole

Osim toga, Centar za sigurnijiiInternet je proveo istraživanje koje je obuhvatilo oko 7000 sudionika i provedeno je potkraj 2015. godine u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Među ostalim, učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako je 12 posto učenika navelo da je barem jednom doživjelo da netko podijeli njihovu videosnimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52 posto navode da su barem jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu.

Deset posto ispitanika navelo je da u takvim situacijama nije zatražilo pomoć, a 20 posto za pomoć se obraća roditeljima, 34 posto prijateljima, 10 posto dečku ili djevojci, dok svega dva posto pomoć traži od djelatnika škole. Iz ovih rezultata vidljivo je nedostatno povjerenje djece i mladih u roditelje, a osobito djelatnike škole, stoji u priopćenju, u kojem se najavljuje kako se “u skoroj budućnosti” provedba projekta očekuje i u ostalim hrvatskim županijama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr