U SAVJETU ZA KORONU OSTAO SAMO JEDAN EPIDEMIOLOG: / Poznati HDZ-ovac Capak preživio čistku, Plenković je ostale izbacio

Iz Vlade poručuju kako ih Plenković nije izbacio, nego ih je Frka Petešić nazvao i rekao kako ovakva suradnja nema smisla

8.12.2020.
10:41
Pixsell

Premijer Andrej Plenković iz Znanstvenog savjeta za koronavirus izbacio je sve epidemiologe umjesto Krunoslava Capaka. Vijest da su Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petar Klebac, Branko Kolarić i Igor Rudan izbačeni iz Savjeta prvi je jučer objavio Večernji list.

Radi se o znanstvenicima koji su potpisali apel upozorenja i kritizirali Vladine poteze i mjere oko suzbijanja pandemija, a Vlada je ekspresno reagirala. Tako su iz Savjeta izletjeli priznati znanstvenici među kojima i epidemiolog Kolarić, te Klepac i Rudan koji se bave epidemiološkim istraživanjima i modelima.

Od epidemiologa član Savjeta je tako ostao samo član HDZ-a - Krunoslav Capak.

'Frka ih je nazvao i rekao da suradnja nema smisla'

Iz Vlade su pak, u pokušaju demantija ove vijesti, kazali kako je "predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić kontaktirao danas gospodina Kolarića, gospođu Ambriović-Ristov i gospodina Bana, dok gospodin Rudan i gospođa Klepac nisu uzvratili poziv. Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVIDA-19 i iznose političke optužbe". Navode kako "predsjednik Vlade nije donio odluku o njihovu izbacivanju"

Ovu su odluku žestoko kritizirali ugledni hrvatski znanstvenici poput Ivana Đikića i Igora Štagljara.

Samo izbacivanje potvrdio je za Večernji i jedan od ljudi koji više nisu članovi Savjeta, Nenad Ban, koji je za Večernji kazao kako mu je žao zbog ovog događaja, ali kako ga to neće spriječiti da ponudi svoj savjet ili mišljenje.

Do izbacivanja je došlo nakon objave apela u kojem 26 liječnika i znanstvenika, među kojima i spomenutih petero članova Znanstvenog savjeta, upozorava na netransparentnu komunikaciju oko epidemije i na mjere koje se politiziraju. Čitavo ovo vrijeme u Savjetu postoje "dvije struje" - jedna na čelu s Gordanom Laucom koja je prevladala, odnosno čije je savjete, kako se čini, premijer bio skloniji uvažavati i druga, koja je zahtijevala brže donošenje mjera, kojoj su pripadali izbačeni doktori i znanstvenici.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali