ispomoć OSRH

U SABORU: Vojska u mirnodopsko vrijeme pomaže civilnim institucijama

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra potvrdila je u srijedu u Hrvatskom saboru da su na poslovima vezanim uz izbjegličku i migrantsku krizu angažirani pripadnici Oružanih snaga RH, ali samo kao pomoć civilnim institucijama, te naglasila kako Hrvatska vojska nije u stanju pripravnosti, jer za to nema ustavne osnove.

Tafra je to izvijestila odgovarajući na pitanja koja su saborski zastupnici postavili tijekom objedinjene rasprave o sudjelovanju hrvatskih vojnika u različitim mirovnim misijama.

“Vi, vjerujem, znate da Zakon o obrani definira kako i na koji način se Oružane snage i u kojim situacijama uopće mogu staviti u stanje pripravnosti. Ova situacija to sigurno nije”, kazala je Tafra.

U “stanju pripravnosti” su u slučaju rata

Dodala je kako se Oružane snage RH u stanje pripravnosti mogu staviti samo u slučaju neposredne ugroženosti države i u ratnom stanju.

Izvijestila je da je kao pomoć civilnim institucijama u izbjegličkoj krizi na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) angažirano 10 pripadnika kopnene vojske, koji su sudjelovali u postavljanju šatora u Opatovcu.

“Dva naša medicinska tima provodila su zdravstveno zbrinjavanje izbjeglica i migranata u šatorskom naselju Opatovcu, dok su tri zdravstvena tima smještena u Vojarni 5. gardijske brigade u Vinkovcima. Pripadnici bojne biološko kemijske angažirani su na provedbi higijenskog tuširanja izbjeglica i migranata. Na toj je aktivnosti angažiran 21 pripadnik sa dvije postaje za dekontaminaciju, jednom cisternom za vodu i 5 motornih vozila. U našim objektima smješteno je i 319 policijskih službenika, a u vojarni 5. gardijske brigade u Đakovu je 100 pripadnika MUP-a”, izvijestila je Tafra.

Naglasila je kako Ministarstvo obrane RH dnevno dobiva informacije i izvješća o tome što Hrvatska može očekivati u izbjegličkoj krizi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr