TEŠKE TEME

U SABORU NAPETO, RASPUDIĆ PROZIVA, PALE I OPOMENE: Jeckov upozorila na ‘ustaška’ imena ulica, Zekanoviću je to ispiranje mozga

‘Ne mogu vjerovati da smo pet minuta slušali o ustaškom režimu i to iz vaših usta’, rekao je Zekanović

U Saboru je prvi slobodni govor imala SDP-ova Ivana Posavec Krivec koja je najavila kako će njezina stranka u saborsku proceduru uputiti zahtjev za zaštitom života i zakonskim uređenjem prava na dostojanstveni prekid trudnoće. HRAST-ov Hrvoje Zekanović na to je kazao kako nitko osim suverenista eksplicitno neće braniti život od začeća. “Imat ćemo još jedan igrokaz jer kolege iz SDP-a pripremaju zakon o pobačaju, a HDZ će tobože biti protiv njega, a zapravo su istomišljenici”, rekao je Zekanović.

“Fanatastično je kako netko može sebe nazvati progresivcem, a zauzimati se za oduzimanje života nekome. Bez suđenja i krivice zato što je to nekome palo na pamet. I onda će nazivati progresivnim ubijanje nerođenih. Znanost kaže da život počinje začećem”, kazao je i podsjetio na pokazivanje srednjeg prsta Kolinde Grabar Kitarović onima koji su “za zaštitu” života. Dodao je i kako je predsjednica “srećom bivša”.

GORDAN JANDROKOVIĆ ZAVRŠIO U SAMOIZOLACIJI: Zaražen je predstojnik njegova Ureda; U izolaciji su i Reiner, Orlović i još četvorica

SDSS-ova Dragana Jeckov je pak spomenula da u desetak hrvatskih gradova ulice nose ime ili po ustaškim obilježjima ili ustaških dužnosnika te da se prestanemo sramotiti na ovaj način. Opet je reagirao Zekanović.

“Ne mogu vjerovati da 2020. imamo isto ispiranje mozga koje smo imali od 1945 do 1990. Ovo je hrvatska država koja je nezavisna. Ne mogu vjerovati da smo pet minuta slušali o ustaškom režimu i to iz vaših usta”, rekao je Zekanović i zaradio opomenu jer je zloporabio institut povrede poslovnika.

DRELE DAO PRIJEDLOG MILANOVIĆU I PLENKOVIĆU: ‘Dogovorite se u nekom klubu uz hostese i glazbu koja ne prelazi 65 decibela’ 

Opomene za povrede poslovnika

Dretar je pak u svom slobodnom govoru prozvao HDZ zbog korupcije. “Predsjednik države i predsjednik Vlade nas zabavljaju dobro poznatim skečom otklanjanja pažnje javnosti sa stvarnih problema, sve se spušta na razinu trač partije ispred seoskog dućana nakon mise”, rekao je Dretar. No na njegov govor reagirala je HDZ-ova Vesna Bedeković spočitnuvši mu da je bio član stožera Nadana Vidoševića, koji je završio u zatvoru. “Toliko o političkoj korektnosti kolege Dretara”, rekla je i zaradila opomenu jer je zlorabila povredu poslovnika.

Nakon brojnih opomena zbog poslovnika, jednu je zaradio i Zekanović. “Da, junačim se i bit ću jasan oko zaštite života od začeća za razliku od vas u Mostu koji ste uvijek bili oko toga mutni”, poručio je Zekanović Raspudiću.

Za povredu poslovnika javio se i Raspudić koji se potužio da su ga Jeckov i Matula izvrijeđali, te je također dobio opomenu.

Raspudićevo izlaganje izazvalo je niz reakcija. “Ovo su slobodni govori i oni koji govore imaju slobodu govoriti o čemu hoće. Al ja imam slobodu prokomentirati izbor tema koji je takav kao da vam gori kuća, a vi se bavite drugom aktivnošću. U situaciji gdje imamo dosad neviđen sukob institucija u Hrvatskoj, gdje predsjednik govori o kriminalnom curenju informacija iz DORH-a, gdje imamo sukob premijera i predsjednika, govoriti o bilo čemu drugome je izbjegavanje teme.

Mogu shvatiti da vladajući izbjegavaju ovu temu pa kolegica Jeckov radi što je Vlado Gotovac nazvao ‘egzorciranje ustaškog duha iz Hrvatske’. Kolegica Posavec Krivec jer je njezin stranački kolega gradonačelnik u zatvoru i ne govori o toj temi nego se u svom govoru upinje da ne bi slučajno koja beba ostala nepobačena. Kolega Zekanović… nije mi jasno njegovo junačenje i davanje sebi nekog ekskluziviteta, ima nas koji smo se jasno izrazili za zaštitu života od rođenja do smrti. Kolega Matula, od vas sam isto očekivao o temi kuće koja gori, a ne neko cjepidlačenje oko satnice i rasporeda u Saboru”, pobrojio je Raspudić.

Za povredu poslovnika javila se Jeckov rekavši da ne zna odakle potreba Raspudiću da njezinu klubu određuje teme. “Posebno ne od strane kluba čija je popularnost manja od šest posto”, rekla je Jeckov i dobila drugu opomenu i oduzimanje riječi jer je zloporabila povredu poslovnika.

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom osvrnula se na aferu Janaf. Podsjetila je da je nju i Marijanu Puljak predsjednik Zoran Milanović nazvao samodopadnim provokatoricama. “Trudimo se učiti od iskusnijih pa samo danas nabavile brojač novca jer smo vidjeli da je to običaj u klubovima. Žao nam je što nam nitko nije rekao da klubovi moraju imati brojač novca”, rekla je Orešković koja se za govornicom pojavila s brojačem novca kazavši da je on simbol “omalovažavanja transparentnosti”.

Povratak na Net.hr