RJEŠENJE DONIO BEROŠ

U RIJEČKOM KBC-U NOVI REFERENTNI CENTAR MINISTARSTVA ZDRAVSTVA: ‘Priznanje je rezultat dugotrajnog truda i zalaganja’

Klinika za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli riječkog KBC-a postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za primjenu ultrasonografije u anesteziologiji i intenzivnoj medicini

Klinika za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli riječkoga Kliničkoga bolničkog centra postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za primjenu ultrasonografije u anesteziologiji i intenzivnoj medicini, rečeno je na konferenciji za novinstvo KBC-a u četvrtak. Rješenje je donio ministar zdravstva Vili Beroš za sljedećih pet godina.

Ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić je istaknuo da se ta klinika imenuje Referentnim centrom Ministarstva zdravstva u kompleksnoj proceduri, a potvrđuje izvrsnost na području stručnosti i znanstvenog rada. Podsjetio je da je to deveti referentni centar u sklopu riječkoga KBC-a, a u postupku je odobrenje i desetog. To je jedan od glavnih parametara po kojima se ocjenjuje kvaliteta bolnice, istaknuo je Ružić.

‘MANJE FIZIČKOG KONTAKTA, ALI NE I MANJE EMOCIJA’; Šef KBC Rijeka: ‘Moramo zamijeniti tradicionalne načine ponašanja za alternativu’

‘Priznanje je rezultat dugotrajnog truda i zalaganja’

Pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i pročelnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci Alan Šustić je rekao da je to priznanje rezultat dugotrajnog truda i zalaganja. U proteklih dvadesetak godina znanstvenici i stručnjaci s te klinike objavili su više od 30 tekstova u vodećim svjetskim časopisima te su sudjelovali na svim važnijim skupovima kao pozvani predavači, istaknuo je.

Šustić je rekao da se na toj klinici educiraju liječnici iz svih zemalja regije.

Na Klinici za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli primjenjuje se ultrazvuk za intervencijske postupke i u dijagnostici, a posebnu ulogu ima u medicinskim postupcima tijekom pandemije covida-19 jer štedi ljudstvo, energiju i druge vrste dijagnostike, istaknuo je njezin predstojnik Alen Protić. “Koristimo se s osam UZV uređaja i još dva, nedavno darovana”, rekao je. Protić je istaknuo da je to priznanje završetak administrativnog postupka i početak još snažnije aktivnosti.

Ultrasonografijom se kao dijagnostičkom i interventnom tehnikom riječki KBC koristi od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. Danas se na Klinici za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli primjenjuju svi segmenti ultrasonografije, od ultrazvučne dijagnostike pluća, abdomena i urogenitalnog sustava, preko ehokardiografije, do ultrasonografije u regionalnoj anesteziji.

Ta klinika ima 24 postelje u tri jedinice intenzivnog liječenja na dva lokaliteta i pokriva 27 anestezioloških radilišta na tri lokaliteta. Glavni tehničar je Josip Brusić.

KBC RIJEKA OTVARA COVID INFO CENTAR: Građani će od četvrtka moći doznati sve informacije o svojim najmilijima i prenijeti im poruke

Povratak na Net.hr