ONLINE POLUGODIŠTE

U PONEDJELJAK KREĆE ŠKOLA: Ministar pojasnio kakve sve scenarije očekuju i kada bi se svi mogli vratiti u klupe

Ministar znanosti i obrazovanja potvrdio je da dinamika povratka đaka u škole ovisi i o epidemiološkoj situaciji te dodao da zasad nema razloga pomicati državnu maturu te da će nastava početi vježbama evakuacije

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs uoči sutrašnjeg početka drugog polugodišta pojasnio je kakva će biti dinamika povratka đaka u škole i gdje će se nastava održavati online. “Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilna, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag. Ukoliko ne, onda ćemo ponovno razmisliti o eventualnim daljnjim produžecima, ali nadam se da neće biti potrebe”, rekao je ministar za RTL.

Dijeljenje škola

No, u 17 škola u Sisačko-moslavačkoj županiji nastava je odgođena zbog oštećenja nakon potresa. Fuchs je rekao da plan povratka u škole postoji, ali je odluka donesena zbog raznih faktora.

“Međutim, u Sisačko-moslavačkoj županiji nije samo stvar prostora, tamo je dodatno čitava situacija komplicirana sa psihološkim momentima i problemom, ne samo kod učenika, nego i kod nastavnika, koji su pretrpjeli značajne štete na njihovim domovima. Sve zajedno treba uzeti u obzir i zato je donesena ovakva odluka. Nadam se da ćemo već za dva tjedna imati bolju sliku. A što se tiče prostora, sigurno će se moći na neki način organizirati. Kao i u Zagrebu, gdje su postojale škole koje su bile toliko oštećene da se u njima nije moglo održavati nastava, tada se u školama u kojima je to bilo moguće nastava organizirala u smjenama, dvije, a ako treba organizirati ćemo i na drugi način”, poručio je.

MINISTAR FUCHS: ‘Početak nastave u nekim školama bit će odgođen, pretpostavljam barem dva tjedna. Stvari će se posložiti u hodu’

‘Škole se prve relaksiraju’

Iako je epidemiološka situacija prije zimskih praznika bila puno gora nego ovih dana, većina učenika je boravila u svojim školama. Sada je situacija obratna, a Fuchs je pojasnio kako će se djeca vratiti u školske klupe kada se pokaže da je pad broja novozaraženih stabilan trend.

“Tadašnja situacija je bila lošija nego sada, a konačno, bilo bi jako loše da je ona ista onda i sada. Škole su zadnje koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju nakon popuštanja mjera. U onom trenutku kada su primijenjene strože i šire mjere, tada smo i mi uvažili potrebu da se smanji opterećenje u transportu i zbog toga je donesena onakva odluka, a na ruku nam je išlo i polugodište. Sada se situacija poboljšala, svi skupa smo postali odgovorniji, mjere isto daju rezultate i zbog toga smo uvažili ideju da se mjere ne ublažavaju čim se pojavio jedan blagi pad, nego onog trenutka kada se pokaže da je to stabilni trend – tada će Stožer razmatrati ostale mjere. A škole su uvijek one koje se prve relaksiraju u toj strogoći lockdowna”, kazao je.

FUCHS OBJAVIO DA U DIJELOVIMA BANIJE JOŠ NEĆE POČETI NASTAVA; KOMENTIRAO I STANJE U ZAGREBU: ‘Razumijem strah roditelja, ali…’

Ispiti uživo, nastava online

Ministar smatra da je moguće provoditi ispite u školama, iako se nastava održava online. “Ravnatelji su i dosad pokazali vrhunsku kooperativnost i kreativnost u reakciji i organizaciji nastave na svim razinama. Veliko priznanje im je dao i premijer kada smo imali online konzultacije sa svim ravnateljima u Hrvatskoj, bilo ih je više od tisuću. To je jedinstveni primjer da se predsjednik jedne Vlade izravno obratio ravnateljima”, rekao je Fuchs i dodao da je bolje provoditi ispite u direktnoj komunikaciji s učenicima nego preko interneta.

Zasad nema potrebe odgađati državnu maturu, istaknuo je Fuchs, iako postoje i takvi scenariji. “Mi imamo različite varijante jer se od nas to očekuje da unaprijed idemo sa lošom, izrazito lošom i dobrom varijantom. U ovom trenutku ne vidimo razlog za pomicanje roka ili smanjivanje gradiva”, rekao je ministar te dodao da su škole dužne započeti nastavu vježbama evakuacije.  “I da učenici moraju proći vježbe koje im, konačno, propisuje i Stožer civilne zaštite”, zaključio je ministar.

ZA TJEDAN DANA POČINJE NASTAVA U CIJELOJ HRVATSKOJ: ‘Plan je da prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije’

Povratak na Net.hr