LAŽE SELO, LAŽU LJUDI

U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI 12 NOVOZARAŽENIH: Stožer upozorava na jednu negativnu pojavu u malim sredinama

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite upozorio je da je u nekoliko zadnjih dana šire razmjere poprimila pojava stigmatizacije osoba koje su pozitivne na koronavirus, posebice u malim sredinama

U Na području Osječko-baranjske županije nakon testiranja potvrđeno je 12 novopozitivnih na koronavirus, rekao je u petak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Goran Ivanović te osudio pojavu stigmatizacije oboljelih u malim sredinama.

U proteklih 24 sata u osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 175 uzoraka, od čega je 12 uzoraka bilo pozitivno na koronavirus. Šest slučajeva je iz Osijeka, četiri iz Đakova i dva iz Dalja.

ŠIRI SE NOVA VERZIJA KORONAVIRUSA: Zaraznija je od izvornog oblika; Ima malu, ali moćnu promjenu šiljka proteina

‘Ne treba širiti neprovjerene informacije’

“S obzirom da smo nedavno ukinuli rad COVID ambulanti, od jučer je aktiviran mobilni tim za kojeg smatramo da je puno operativniji jer brzo može otići na mjesto događaja, uzeti uzorke i donijeti ih na testiranje”, rekao je Ivanović.

Upozorio je da je u nekoliko zadnjih dana šire razmjere poprimila pojava stigmatizacije osoba koje su pozitivne na koronavirus, posebice u malim sredinama.

“To nije dobro, ne treba širiti neprovjerene informacije nego treba stvar prepustiti struci koja prati situaciju“, dodao je.

STUDENTI OSJEČKOG FAKULTETA U STRAHU: ‘Jedan kolega je zaražen, a ispiti se normalno održavaju! Pa tu ima i trudnica…’

Bit će komplicirano s provedbom glasovanja

Na upit ima li nekih posebnih uputa građanima za nedjeljne izbore, Ivanović je rekao kako je Izborno povjerenstvo 4. izborne jedinice dobilo jasne upute Državnog izbornog povjerenstva kako u ovoj situaciji provesti glasanje kad je riječ o osobama u samoizolaciji.

“Bit će vrlo teško jer je takvih osoba 1864. Proces odlaska kod svih njih bit će vrlo kompliciran, ali se nadam da će svi dobiti priliku glasati“, zaključio je Ivanović.

Na području županije trenutno je 209 pozitivnih, u KBC-u je hospitalizirano 27 osoba od kojih nijedna nije na respiratoru. U samoizolaciji je 1864 osobe, od toga je 207 novih slučajeva u odnosu na jučer. Policijski djelatnici su na dojavu građana obavili jednu provjeru kršenja samoizolacije koja se pokazala točna, a riječ je o slučaju na području Đakova. Obavljeno je samoinicijativno 56 provjera, pri čemu nije utvrđeno kršenje, rekao je Ivanović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr