IMA VIŠE VRSTA

U NJEMAČKOJ ĆE IZGLEDA BITI OBAVEZNE FFP2 MASKE: Evo o kakvim se maskama točno radi, te koliko one koštaju u Hrvatskoj

Dizajn filtrirajućih maski je različit; postoje one bez ventila za izdah i one s ventilom za izdah

Njemačka razmatra uvođenje još strožih mjera koji mnogi popularno nazivaju ‘megalockdown’. A o koliko se strogim mjerama radi dovoljno govori i činjenica da navodno više neće biti moguće ući u sredstva javnog prijevoza čak niti s običnim medicinskim maskama. Isto će vrijediti i za dućane. Građani će, naime, morati na licu imati tzv. OP-maske ili čak maske s filtracijom virusa standarda KN95 ili FFP2, stoji u jednom od dokumenata koji su otišli u javnost. Bavarska vlada je već podijelila 2,5 milijuna takvih maski siromašnima, umirovljenicima i pripadnicima rizičnih skupina, a prvih tjedan dana neće se kažnjavati one koji ih ne budu nosili.

No, o kakvim se to maskama točno radi?

Od početka pandemije puno se priča o maskama, no nisu sve jednako dobre. FFP2 pripada u kategoriju filtrirajućih polumaski s ventilom i bez ventila, baš kao i slične FFP3 maske N95/ N99 i N100. Namijenjene su zaštiti na radu, testirane, certificirane i izrađene prema europskim standardima kvalitete.

Filtrirajuće polumaske, FFP, dio su osobne zaštitne opreme u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstvenim ustanovama. Njihova primjena je jednokratna.

Dizajn filtrirajućih maski se razlikuje

Dizajn filtrirajućih maski je različit. Postoje one bez ventila za izdah i one s ventilom za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani i izdisani zrak te zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

ISTINA JE PROCURILA; Liječnike iz Wuhana prisilili da lažu: ‘Znali smo da je virus smrtonosan puno prije nego je to objavljeno svijetu’

Kako bi se FFP maske plasirale na tržište u Europi, one se moraju podvrgnuti postupku ocjene sukladnosti u skladu s europskom uredbom EU2016/425, nakon čega dobivaju oznaku CE. Uz to, moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda EN 149: 2001-10.

U iznimnim slučajevima FFP maske mogu se smatrati medicinskim proizvodom ako nemaju ventil za izdah onda kada se zrak filtrira tijekom udisaja i izdisaja. Takve maske nose se u situacijama u kojima se zna da se pruža neposredna zdravstvena skrb zaraženoj osobi pri zahvatima u kojima se generira aerosol jer zaustavljaju 95 posto i više, odnosno 98 posto i više čestica, ovisno o jačini filtracije, stoji u objašnjenju HZJZ-a.

Različiti materijali, ali i cijene

FFP maske različitih materijala, ali i cijena, nudi velik broj proizvođača. Možete ih pronaći u ljekarnama, ali i kupiti putem interneta.

‘GRAĐANI TO ŽELE’: I Merkel se slaže s tim – Njemačka ipak ide u ‘megalockdown’? ‘2021. će biti gora od prošle ako hitno ne djelujemo’

Farmacia tako u svom internetskom dućanu nudi niz različitih maski za zaštitu od Covida-19. FFP2 maske s filtrom stoje 67,50 kuna za komad, a pakiranja s pet maski iste namjene stoje 151,90 kuna. Dakako, prethodno treba provjeriti imaju li ih na lageru, u web shopu ili trgovini.

Medivita nudi maske izrađene od elektrostatičkih tkanina od taljenog materijala i s elektrostatičkim filtrom od pamuka za 15 kuna po komadu, a po istoj cijeni maske nudi i Bauerfiend.

Svijet-svjetiljki.hr prodaje kutiju s deset komada zaštitnih maski za 151,56 kuna, a onu s 20 komada za 275,28 kuna. Nude i modele koji pojedinačno stoje 10,52 kune.

Vitalabo nudi udobne respiratorne maske klasičnog preklopnog oblika, koji omogućava prilagođavanje različitim oblicima lica, za 89,29 kuna. Alo, Alo pak prodaje četveroslojne učinkovite zaštitne maske za odrasle od netkanog tekstilnog platna za 15 kuna po komadu.

Lacuna ima čitav niz respiratornih maski s ili bez ventila, od modela s dišnim filtrom od elektrostatičnog polipropilena po 7,45 kuna do jednokratnih respiratornih FFP2 maski s ventilom za varioce po 76,80 kuna. Cijene su kataloške, bez PDV-a, prenosi Tportal.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr