VU PLAVEM TRNACIH JOŠ HIŽA STOJI / U Kumrovcu obilježena godišnjica Titove smrti: 'Došli smo reći tko smo, što smo i što je pravo domoljublje'

Image

Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt poručio je onima koje frustrira uspomena na Tita da ostanu podalje od Kumrovca

4.5.2022.
18:03
Play logo

 Kao i ranijih godina, zvukom sirene u 15,05 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Kumrovcu je u srijedu obilježena 42. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vijence je položilo i svijeće zapalilo 20-ak delegacija, među njima i one iz Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a Viktor Gotovac i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSLJEDNJI DANI /

Unuk otkrio zadnje želje Josipa Broza Tita i kako je odbijao operaciju koja bi ga spasila: 'Stavite mi poklon od Staljina'

Image
POSLJEDNJI DANI /

Unuk otkrio zadnje želje Josipa Broza Tita i kako je odbijao operaciju koja bi ga spasila: 'Stavite mi poklon od Staljina'

'Tito i antifašizam su nedjeljivi'

Predsjednik SABA Franjo Habulin naglasio je da su ime Josipa Broza Tita i antifašizam nedjeljivi. "Tito je ostavio slobodnu državu, konačno i slobodnu Hrvatsku koja je bila poslije rata u sastavu jugoslavenske federacije, danas samostalnu europsku državu. Ostavio je jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, mirotvorstvo”, rekao je Habulin.

Gotovac je istaknuo da je prošlo vrijeme da bi SDP bježao od prošlosti koja je, kazao je, silno važna za budućnost. „Došli smo ovdje jer je ovo ideja na kojoj je nastala socijaldemokracija u Republici Hrvatskoj. Došli smo reći tko smo, što smo i što je pravo domoljublje”, rekao je Gotovac dodavši da su se svi oni koji su se tada kao partizani s antifašističkom idejom borili za pobjedu, borili i izborili za Hrvatsku te da je ta pobjeda podcrtana u Domovinskom ratu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da 99 posto ljudi bivše države zna gdje je bilo prije 42 godine 4. svibnja u 15,05.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je jednostavno bilo u tom trenutku i normalno jer je otišao svjetski velikan, vođa antifašističkog i partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu, čovjek koji '48 rekao Staljinu 'ne', čovjek koji je s Nehruom i Naserom osnovao Nesvrstane”, kazao je Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt poručio je onima koje frustrira uspomena na Tita da ostanu podalje od Kumrovca.

Play logo

„Bile su javne prijetnje preko medija da će Titova kuća biti minirana, da će nestati s lica Zemlje. Policija je poduzela sve korake koji su joj bili u tom trenutku u mogućnosti”, rekao je Šplajt i dodao da se kuća danonoćno pojačano čuva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo