OPASNIJE OD BAHATOSTI

‘U KRIZI JAČAJU AUTORITARNE TENDENCIJE’ Sociolog upozorava da se okretanje ‘demokraturi’ vidi i u Plenkovićevom nastupu u saboru

‘Po prvi put je svijet suočen s pojavom u kojoj ekonomske i političke znanosti, nemaju odgovor na stanje’, ističe

Sociolog Anđelko Milardović komentirao je dva govora koja pokazuju pravac u kojem ide EU i Hrvatska.

Govor predsjednice EK Ursule van der Leyen vidi kao traženje izlaza iz situacije u kojoj se u pandemiji gubi koncept EU-a

‘Zajedničkog odgovora EU nema’

“Nitko nije računao da će se pandemija pojaviti u ovom obliku. Sad se traži mogućnost izlaza iz ove situacije, a čini se da zajedničkog odgovora, čak ni metodologije brojki, na razini EU-a nema.”, ističe Milardović za N1 te pojašnjava kako se „pokazuje diskrepancija između proklamiranog koncepta EU-a I političkog ponašanja članica“.

„Kad je epidemija bila na vrhuncu, zakazala je EU kao cjelina. Na vdijelo su izišli različiti modeli obrane, u rasponu od demokratskih, čak i neolliberalnih, do autoritarnih. U ovoj pandemiji kao da je ojačala uloga nacionalnih država u odnosu na koncept EU-a. Ovaj govor zamišljen je u pravcu EU-a i prebacivanju dijela suvereniteta s nacija država na EU, barem u zdravstvenom dijelu.”, kazao je.

Jačanje autoritarnih tendencija

Ističe kako, sociološki, posljedice krize su jačanje autoritarnih tendecija, a s time se suočava i EU. „Po prvi put je svijet suočen s pojavom u kojoj ekonomske i političke znanosti, nemaju odgovor na stanje.”, zaključuje.

Jalanje autoritarnih tendecija vidi i u ponašanju premijera Andreja Plenkovića u Saboru.

“U Saboru zastupnici pitaju premijera, a on se izruguje da ima posla s debitantima koji imaju tek tri mjeseca iskustva… Tu se pokazuje autoritarni stil ponašanja, u konačnici autoritativni stil vladanja. Tu je moja primjedba reverzije prema autoritarnom tipu vladanja. Po meni, to je bliže jednom tipu demokrature.”, zaključuje sociolog.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr