Play ponuda

U Kostolcu nude kokoške i jaja za glas na izborima

shimmer fallback

Glasovi se prodaju za živinu

3.12.2013.
15:52
Play ponuda

Dve nedelje uoči lokalnih izbora u Kostolcu neke partije, kako bi dobile što više glasova, građanima dele kokoške i jaja, piše Blic.

Hemijske olovke, upaljači i blokovi kao predizborni stranački materijal više nisu interesantni građanima, pa su stranke odlučile da podignu lestvicu. Najdalje su, međutim, otišle u Kostolcu, gde su biračima prethodnih dana delile kokoške.

Blic je juče pokušao da sazna koja se partija odlučila na ovaj vid kampanja, a samo su u SNS hteli da kažu ko je sprovodi. "Liberalno demokratska partija građanima ne deli samo kokoške već i testeninu i jaja. Za glas nude i hiljadu dinara", kaže Ivan Savić iz kostolačkog SNS-a.

U DS kažu da građani Kostolca pričaju da se deli živina, ali da oni ne znaju o kome se radi. "Ljudima se svašta nudi. Ne bih o tome ko to radi, jer za to nemam dokaze. Osim poklona, građanima se nudi i novac, koje će im biti isplaćen na dan izbora", navodi Aleksandar Popov iz DS.

Slično tvrde i u Socijalističkoj partiji Srbije. "Ne znam ko deli kokoške, ali čujem da se to dešava", navodi socijalista Dalibor Ilić. Ivan Mlakar iz LDP, međutim, ističe da o tome ništa ne zna i da prvi put to čuje.

Ovakav vid kupovine glasova u Srbiji nije neuobičajen. Na izborima u Kovinu naprednjaci su delili naočare, u Vrbasu i kobasice, dok su demokrate u vojvođanskim opštinama delile osnovne životne namirnice, poput brašna, šećera i ulja. Delili su se i bežični telefoni.

Iako Zakon o finansiranju političkih aktivnosti zabranjuje da stranke sprovode takav vid kampanje, u Agenciji za borbu protiv korupcije navode da još niko nije kažnjen. Član odbora Agencija Zoran Stojiljković navodi za Blic da je za tako nešto teško naći dokaze i naterati ljude da svedoče.

"Do nas dođu samo glasine. O tome niko ne želi da govori pod imenom i prezimenom, a da bismo pokrenuli postupak, potreban je makar snimak. Iako je svaka vrsta deljenja humanitarne pomoći zabranjena, stranke su očigledno spremne na sve", kaže Stojiljković i dodaje da će Agencija krajem januara izaći u javnost sa analizom stranačkih izveštaja za poslednjih pet lokalnih izbora u Srbiji.

Play ponuda
Play ponuda