banner

POMAŽE I DRUGIM HRVATIMA

U JEDNOM TJEDNU ZARADI 600 EURA, A U TRI MJESECA ZA AUTOMOBIL: Trogiranin pronašao sezonski posao iz snova u Irskoj

Trogiranin Ivan Čujić, već četiri godine zaredom odlazi u Irsku odrađivati sezonske poslove te tako, u samo tri ili četiri mjeseca,  zaradi više  nego što bi u Hrvatskoj zaradio u godinu dana primajući iznadprosječnu mjesečnu plaću

Irska je zakon! Ovdje u tri mjeseca zaradim za kupnju prosječnog automobila, za koji bih u Hrvatskoj trebao dignuti kredit, ispričao je 30-godišnji Čujić za Slobodnu Dalmaciju.

U Irsku je prvi put otišao zbog jake ulične glazbene scene u Dublinu koja ga je privukla jer se i sam bavi uličnim sviranjem, no time se tamo nije dugo bavio.

“Inače se bavim fotografijom i glazbom pa od toga zarađujem ljeti, u proljeće i jesen. Kako obožavam glazbu i sviranje, a u Dublinu je ulična scena dosta jaka, prije četiri godine odlučio sam se okušati tu u takvoj vrsti posla. Dobio sam sve dozvole i počeo svirati na ulici, no uskoro sam preko prijatelja iz Splita saznao za neke sezonske poslove i poslao životopis nekoliko tvrtki”. Ubrzo je dobio posao pomoćnika u trgovini, gdje su ga podučavali o proizvodima, prodaji i općenito funkcioniranju trgovine.

DALMATINKE NAŠLE POSAO IZ SNOVA U DUBAIJU: ‘Imamo 4 puta višu plaću, obilazimo svijet i živimo filmski život’

U Irskoj se, kaže Ivan, dakle, radi dosta, a najviše zarađenog novca “otiđe” na smještaj. Velika prednost rada u toj zemlji je i u tome što se na poslovima vrlo brzo napreduje. Ivan je tako od pomoćnika u trgovini došao do statusa poslovođe u jednom trgovačkom centru u predgrađu Dublina.

Radi po cijele dane…

Trenutačno tako vodi cijeli trgovački kompleks, diktira gdje će se postavljati proizvodi, zapošljava sezonske radnike.

“To je jedan od najtraženijih sezonskih poslova u Irskoj. Već od studenog ovdje počne božićna potrošačka groznica, svi pomahnitalo kupuju i traže ukrase. Radim svaki dan gotovo cijeli dan. Počnem u sedam pa završim s poslom tek navečer, tako da slobodnog vremena baš i nemam”.

POTPUNO DRUGAČIJA PRIČA O ŽIVOTU U IRSKOJ: Što se događa nakon početnog entuzijazma i ‘gastarbajterskog razdjevičenja’

Iako dakle, slobodnog vremena baš i nema, svojevrsna utjeha mu je zarada na kraju mjeseca o kojoj bi u Hrvatskoj mogao samo sanjati.

“U mjesec dana zaradi se gotovo tri puta više u odnosu na naš prosjek”, rekao je Dalmatinac.

PRIČA DVIJU VARAŽDINKI KOJE SU ODLUČILE OTIĆI IZ HRVATSKE: U potrazi za poslom otišle na različite strane svijeta

“Ovdje se većina poslova isplaćuje tjedno, a za to odrađeno vrijeme dobijem minimalno 600 eura. Kad sve zbrojim, u tri mjeseca zaradim više od deset tisuća eura”, dodao je.

O iznosu koji zaradi u Irskoj, u Hrvatskoj bi mogao samo sanjati

Ističe da je i velika prednost te zemlje što nema zapošljavanja preko veze, što se dobro živi i u manjim gradovima pa se ne osjeti centralizacija kao u Hrvatskoj gdje su najviše plaće rezervirane samo za Zagreb.

No, unatoč svim prednostima, u Irsku se ne bi htio preseliti trajno.

U Dublinu stalno susreće Hrvate, a opisao je i dvije – tri stvari koje ga smetaju u Irskoj.

“Pomažem našim ljudima koji tek dođu. Savjetujem im kako se aklimatizirati u Dublinu, koje korake napraviti da se ne gubi vrijeme, kako doći do zarade, kako jeftinije proći sa smještajem. Mane?  Osim što se svakih pola sata izmijene sva godišnja doba i što zbilja dosta puše, izdvojio bih to što Irci previše piju. Čak se ni mi Hrvati ne možemo s njima mjeriti. Oni zbilja ne znaju uživati u alkoholu pa se doslovce natječu tko će više popiti – našalio se Ivan za kraj.

 

 

 

Povratak na Net.hr