VLASNIK PRIJAVLJEN, PA OTVORIO JOŠ JEDAN / U ilegalnom domu za stare i nemoćne 10 ljudi oboljelo od covida

13.10.2021.
22:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U staračkom domu u Biogradu na moru u srpnju je buknuo covid-19, a 36-godišnji vlasnik je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljen zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

"Utvrđeno je da je pružao usluge smještaja i skrbi nekoliko desetaka starijih osoba te se nije pridržavao preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprječavanja bolesti Covid-19, uslijed čega je 10 štićenika zaraženo", kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Još 2018. godine im zabranjen rad

Širenje zaraze među korisnicima je samo vrh sante slučaja doma "Dalmatino" u Biogradu na moru koji je 2016. godine od Zadarske županije dobio rješenje za rad s 18-ero korisnika, a već iduće godine ih je imao 38 pa je nadležno Ministarstvo 2018. godine izdalo rješenje o zabrani rada.

"Nije istina da nisu poduzete mjere", kazao je mladi muškarac za RTL dodavši da je u domu 25 korisnika.

On se isprva predstavio kao vlasnik doma, a kasnije je to negirao. Kazao je da nije cijepljen i da stoga ne ulazi u dom, ali jednu je korisnicu odveo u frizerski salon. Jedna od žena s kojom je razgovarala ekipa RTL-a 'preko ograde' kazala je da nije korisnica doma, već da je slučajno došetala iz susjedstva. Nakon toga je osoblje došlo po nju i otpratilo ju u kućnim papučama natrag u sobu.

Otvorio još jedan ilegalni dom za starije

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kažu da su nad spornim domom više puta obavljali inspekcijski nalaz. Posljednji je bio u srpnju kada je utvrđeno da 36-godišnjak pruža uslugu bez licence pa je protiv njega podnesena prekršajna i kaznena prijava. U međuvremenu je otvorio još jedan neprijavljeni dom.

"Zaprimili smo informaciju već tijekom 2018. godine da je u Biogradu isti vlasnik otvorio jedan neprijavljeni dom za starije i nemoćne", kazao je RTL-u Ante Župan, glasnogovornik Zadarske županije.

Vlasniku kojemu samo zbog odgovornosti za širenje korone prijeti do tri godine zatvora, naloženo je da raskine ugovore o smještaju. Ali, dom očito još uvijek radi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali