LIDER FRANKA OSNOVAO SNAGU

U IGRI SU NEMALI NOVCI: Ušao u Sabor na listi Živog zida, pa uoči prve sjednice osnovao svoju stranku – imena SNAGA

Danima se po kuloarima povlačila vijest da će Goran Aleksić iz Udruge Franak, koji je u Sabor ušao kao kandidat na listi Živog zida, preći u Most.

To se nije dogodilo, a Aleksić je u međuvremenu osnovao svoju stranku. Za Novi list je potvrdio da već tjedan dana ima političku stranku koja se zove SNAGA (Stranka narodnog i građanskog aktivizma).

PLENKOVIĆ O MISTERIOZNOM 15. ZASTUPNIKU MOSTA: ‘Čiji je to potpis? Pitajte Božu Petrova…’

Registriraj stranku i uzmi novac

S približavanjem petka i konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora, ubrzano se osnivaju nove stranke kako bi pojedini zastupnici mogli dobivati novac iz državnog proračuna. Naime, zakonsko pravo na proračunsko financiranje imaju jedino stranke, i to one koje su zastupljene u Saboru na dan konstituiranja, a Aleksić je zastupnikom postao kao član Udruge Franak na listi Živog zida, odnosno koalicije Jedina opcija.

Njegova SNAGA upisana je 3. listopada u Registar političkih stranaka. Aleksić joj je predsjednik, dok je tajnica stranke Sandra Žiga, inače voditeljica Ureda udruge Franak.

Da Aleksić nije osnovao stranku, izgubio bi ozbiljan novac, piše Novi list.

NENAJAVLJENI SASTANAK U VLADI, PETROV DVA SATA RAZGOVARAO S ALEKSIĆEM: Hoće li i šef Udruge Franak u Most?

Jedina opcija nije im bila jedina

Parlamentarne stranke su, prema izračunu saborskog Odbora za Ustav iz lipnja ove godine, tromjesečno primale oko 114.000 kuna po jednom zastupniku. Po istom izračunu, stranka s jednim zastupnikom, poput novoosnovane Aleksićeve, za godinu dana dobila bi 450 tisuća kuna, a za čitav četverogodišnji mandat oko 1,8 milijuna kuna.

To su za njega i Udrugu Franak pristojna sredstva. Zato su frankovci, piše Novi list, munjevito reagirali kako ovaj novac ne bi otišao stranci Ivana Vilibora Sinčića, iako je ova Aleksiću omogućila ulazak u Sabor.

Osim frankovca Aleksića, Živi zid su već ranije napustili Hrvoje Runtić koji je prebjegao u Most te bivši mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, čija je stranka Promijenimo Hrvatsku bila dio koalicije Jedina opcija.

SINČIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE ODMETNUTOG ČLANA ŽIVOG ZIDA: ‘Pokreće ga samo novac, evo dokaza da je prevario puno ljudi!’

jedina-opcija
Svaki na svoju stranu: Ivan Lovrinović, Goran Aleksić i Ivan SinčićFoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svima se žuri da im ne izmaknu novci

S obzirom da su neki članovi Živog zida već pokušali preuzeti stranku od Sinčića, jasno je zašto je on odgovorio pokušajem formiranja nove stranke koju je Ministarstvo uprave prošli tjedan odbilo registrirati. S obzirom na veliki novac u igri, Sinčić je s istomišljenicima iz Živog zida u nedjelju utemeljio stranku Jedina opcija kojoj je predsjednik stanoviti Lovro Crvelin.

U Ministrstvu uprave kažu da je rok za rješenje zahtjeva za registraciju stranke 30 dana, no budući da je konstituiranje Sabora u petak, Sinčiću i ekipi se prilično žuri.

Bivši ministar uprave Arsen Bauk za Novi list je kazao kako nema razloga da Ministarstvo uprave ne odgovori na njihov zahtjev u roku od “nekoliko sati” jer je i ranije izlazilo u susret tek osnovanim strankama.

Primjerice, kada je Drago Prgomet potkraj studenog 2015. osnovao HRID, ta je stranka u Registar upisana u roku od dva dana.

VRH ŽIVOG ZIDA OSNOVAO NOVU STRANKU KAKO BI SE DOČEPAO MILIJUNA? Oni tvrde – ‘to nije jedini razlog…’

Povratak na Net.hr