ULAŽE HRVAT IZ ŠVEDSKE

U HRVATSKU STIŽE INVESTICIJA TEŠKA GOTOVO NESTVARNIH MILIJARDU KUNA: ‘Kralj laminata’ gradi tvornicu i otvara 600 novih radnih mjesta

Pomalo nadrealno zvuči vijest koja se ovih dana prolomila ogulinskim krajem – u taj dio središnje Hrvatske stiže investicija od milijardu kuna zahvaljujući kojoj će posao naći 600 ljudi.

Gotovo nevjerojatnih milijardu kuna trebalo bi iznositi ulaganje u Poduzetničku zonu u Ogulinu, gdje tvrtka Bjelin švedskog poduzetnika i ‘kralja laminata’ Darka Pervana namjerava graditi nove pogone na čak 23 hektara. Bjelin već posluje u Ogulinu, ondje se proizvodi troslojni parket, a iako je pogone prvotno htio smjestiti u Vukovar, Pervanu se Ogulin ipak učinio kao bolje mjesto za investiciju. Gradu su dali ponudu za kupnju zemljišta i nakon što se taj posao obavi izgradnja bi trebala početi.

U razgovoru za portal Ogulin u srcu investiciju je potvrdio direktor i član Uprave Bjeline Stjepan Vojinić rekavši da su projekt nazvali ‘Ogulin 2’, te da planiraju proizvodnju još jednog patenta vlasnika Bjeline Darka Pervana. To su nove podne obloge – Woodura i Nadura, dok će graditi tvornicu za HDF – spajanje furnira i logistički centar.

“Radi se o velikom projektu sa svim građevinama i infrastrukturom, a sve bi trajalo sedam godina. Radilo bi se u etapama, tako da bi prve tvorničke hale trebale biti završene do početka 2019. godine. A s radovima bi, ako vrijeme dopusti, počeli već ove godine”, rekao je direktor Vojinić.

Zemljište je posjetio i Darko Pervan i izrazio zadovoljstvo viđenim. Kako se doznaje, zahvaljujući ovoj milijardu kuna teškoj investiciji otvorilo bi se čak 600 radnih mjesta, a zanimljivo je da ‘kralj laminata’ namjerava novac namaknuti iz vlastitih, a ne kreditnih sredstava.

Inače, Darko Pervan (71) važi za najvećeg izumitelja u drvnoj industiji. U svijetu je danas više od 1600 patenata njegove tvrtke od kojih je njih više od 1000 napravio sam.

Pervan je rođeni Zagrepčanin, no zbog oca Splićanina i majke Dubrovkinje kaže da je zapravo pravi Dalmatinac. Njegov životni put odredila je očeva životna odluka da presele u Švedsku kada je imao svega osam godina.

Kao mladić je počeo raditi u jednoj velikoj tamošnjoj kemijskoj tvrtki, brzo je napredovao, no nakon nekoliko godina odlučio je pokrenuti obiteljski biznis. I nije pogriješio.

Njegov vjerojatno najpoznatiji izum je click spoj laminat, proizvod koji je plod razmišljanja kako napraviti laminat otporan na vlagu. Samo licencija na taj proizvod koji se danas proizvodi diljem svijeta njegovoj je kompaniji donijela oko 800 milijuna eura.

Povratak na Net.hr