U Hrvatskoj zbog straha od ebole na snazi preventivne mjere

Bolest se širi krvlju, tjelesnim izlučevinama, u nekim slučajevima čak i aerosolom u zraku, pa su mjere sigurnosti najvažnije.

Zbog ebole u Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere. Hrvatska ih primjenuje kao i sve druge članice Unije. Ministarstvo zdravlja još u travnju počelo se pridržavati preporuka Europske komisije o pojačanom nadzoru putnika iz zaraženih afričkih zemalja. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je što to konkretno znači za naše ponašanje na putovanjima i u bolnicama.

U zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, sve su pripremili. Adriana Vince, ravnateljica klinike, objasnila je kako imaju mogućnost prostorne izolacije pacijenata.
Bolest se širi krvlju, tjelesnim izlučevinama, u nekim slučajevima čak i aerosolom u zraku, pa su mjere sigurnosti najvažnije.
‘To je posebna maska koja se stavlja, koja sprečava da bi se zarazili’, objašnjava Adriana Vince, infektolog.

Preventivno promatranje

‘Šanse da se virus ebole uopće pojavi u Hrvatskoj su iznimno, iznimno male. Veći je nešto rizik da se taj virus pojavi u nekim drugim zemljama EU, koje su više tradicionalno i povijesno povezane s tim dijelom Afrike, primjerice Francuska’, rekao je Josip Jagić, glasnogovornik ministarstva zdravlja.

Hrvatska od travnja provodi preventivne mjere za suzbijanje te bolesti.
Posebna pravila vrijede na graničnim prijelazima, pa tako i u zračnim lukama. Putnike koji dolaze iz Malija, Siera Leonea, Gvineje i Liberije, ukoliko se posumnja da su zaraženi, policija odmah odvodi u posebne karantene.
Prtljaga im se detaljno provjerava, a ako i ne pokažu simptome oboljenja, odvest će ih se na preventivno promatranje.

‘Putnici su tri tjedna pod nadzorom i ukoliko se tijekom tih tri tjedna primijeti neki od tih simptoma onda su upućeni na to da se vrate u Zavod za javno zdravstvo’, rekao je Jagić.
Ako ste se vratili iz neke od virusom pogođenih afričkih zemalja, a dobili ste proljev, groznicu ili osjećate neobjašnjiv umor – savjet je zavoda za javno zdravstvo da odmah potražite liječničku pomoć.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/u-hrvatskoj-zbog-ebole-na-snazi-preventivne-mjere—346597.html

Povratak na Net.hr