CRVENI SMO, PA ŠTO? / Imamo više gostiju nego 2019.: 'Osigurano je dodatnih 350 punktova za testiranje, a za strance je omogućeno i cijepljenje'

Iako je Hrvatska označena crveno na epidemiološkoj karti Europe, turisti će se vraćati kućama bez restrikcija, a ovdje mogu biti i cijepljeni

9.9.2021.
18:43
Dusko Jaramaz/PIXSELL, ECDC
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u četvrtak je poručila da se turistički tijekovi i dalje nastavljaju unatoč tome što se Hrvatska na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) našla na listi "crvenih“ zemalja/regija, i to zahvaljujući standardiziranju procesa putovanja unutar EU.

Na najnovijoj karti raširenosti koronavirusa koju je ECDC objavio u četvrtak, cijela Hrvatska je "crvena". Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

Za većinu vrijede ista pravila

Za većinu zemalja vrijede ista ili slična pravila ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama. Bez obzira što se Hrvatska našla u "crvenom“, za turiste koji se vraćaju u svoje matične zemlje pri povratku trenutno nije potrebna samoizolacija, već predočenje negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ukoliko nisu cijepljeni, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

"Povoljna epidemiološka situacija preduvjet je za što kvalitetnije odvijanje društvenih i gospodarskih zbivanja. U Hrvatskoj u ovom trenutku još uvijek boravi više od pola milijuna turista što je više u odnosu na isto razdoblje 2019. te to svima treba biti poticaj i podsjetnik da uz odgovorno ponašanje turizam može ostvarivati i dalje odlične rezultate“, istaknula je Brnjac povodom objave nove karte ECDC-a.

Dodatni punktovi i cijepljenje za strance

Pozvala je sve da se i dalje pridržavaju epidemioloških preporuka te cijepe u što većem broju kako bi zaštitili sebe i sve koji borave u Hrvatskoj. Kako bi osigurali svim putnicima sve potrebno na njihovom putovanju uzimajući u obzir putovanja u vrijeme pandemije covid-19, osigurano je postavljanje dodatnih 350 punktova za testiranje diljem zemlje kako bi, ukoliko je potrebno, svi turisti mogli na pristupačnim mjestima obaviti testiranje prije povratka u svoje matične zemlje, navode iz Ministarstva.

Isto tako, Ministarstvo je osiguralo i distribuciju 1,08 milijuna testova po povoljnijim cijenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smještaju, a kupljeni testovi su distribuirani u županijske zavode za javno zdravstvo. Također, s obzirom na uvjete o prelasku granica te interesu turista za cijepljenjem, za strane državljane je omogućeno i cijepljenje u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali