ZAŠTO NAM ONDA ODLAZE? Liječnik u Njemačkoj ima 4000 eura i ne može štedjeti

‘Hrvatski liječnici koji idu raditi u inozemstvo mogu eventualno zaraditi i uštedjeti ako rade i žive u nekom malom neatraktivnom mjestu ili selu koje ima nekakvu medicinsku ustanovu, budući da su tamo uvjeti života pristupačniji’, kaže sanacijski ravnatelj dubrovačke bolnice Jerko Ferri Certić.

“Liječnici u Hrvatskoj nemaju baš loše plaće. Moja iznosi oko 17 tisuća kuna i tek je 38. po visini u Općoj bolnici Dubrovnik. Ne kažem da liječnici ne zarade svoja primanja, ali ne možemo govoriti o lošim primanjima. Naravno, oni koji dežuraju imaju i više od onih koji rade na poliklinikama ili ambulantama i koji ne dežuraju. Evo, nedavno smo imali sastanak s jednim kardiologom iz Njemačke, čiji kolega živi i radi u Münchenu i koji ima mjesečna primanja od oko 4000 eura.

Taj liječnik ima nezaposlenu suprugu i dvoje djece i živi u stanu blizu bolnice u kojoj radi. Kada plati najamninu, režije, djeci školu, hranu i ostale obveze, ne ostane mu ništa za uštedu ispričao je dr. Jerko Ferri Certić, za Slobodnu Dalmaciju sanacijski ravnatelj dubrovačke bolnice.

Ferri Certić kaže da je hrvatskim liječnicima isplativo ići u Njemačku, samo ako će raditi u manju sredinu.

Najveća plaća 26 tisuća

“Dakle, hrvatski liječnici koji idu raditi u inozemstvo mogu eventualno zaraditi i uštedjeti ako rade i žive u nekom malom neatraktivnom mjestu ili selu koje ima nekakvu medicinsku ustanovu, budući da su tamo uvjeti života pristupačniji. Neka ne sanjaju da će uštedjeti i osigurati se za cijeli život, recimo, u jednom Münchenu gdje je sve skupo”, kazuje dubrovački ravnatelj.

Najveća liječnička plaća u bolnici u Dubrovniku je oko 26 tisuća kuna, što je oko 3.400 eura.

Povratak na Net.hr