MOGUĆ ŠTRAJK

U HRVATSKOJ FALI 10.000 MEDICINSKIH SESTARA: ‘Situacija je alarmantna, a mi na to upozoravamo godinama’

Zadovoljni bi kaže bili s povećanjem od šest posto, ali nažalost Vlada nije bila toliko susretljiva

Anica Prašnjak, iz sidikata medicinskih tehničara, za Dnevnik Nove TV osvrnula se na alarmantnu situaciju nedostatka medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Ona smatra kako je povećanje plaće za medicinske sestre od 3 posto neprihvatljivo za današnje vrijeme.

POSAO ZA KOJEG U RH NEMA NI PRIBLIŽNO DOSTA LJUDI: Zbog manjka medicinskih sestara čeka nas kaos u zdravstvu

“Realno povećanje plaće za jednu medicinsku sestru, ako gledamo da bi ta medicinska sestra imala 5000 kn plaću, bi iznosilo bruto 150 ili 180 kn, ovisi u kojem je koeficijentu, što bi neto iznosilo oko 110 kn. Smatram da je to neprihvatljiva cifra za današnje vrijeme”, kaže Anica.

Povećanje od šest posto

Zadovoljni bi kaže bili s povećanjem od šest posto, ali nažalost Vlada nije bila toliko susretljiva. Povećanje koje su tražili, tvrdi Anica, dalo bi im nadu da Vlada čini nešto za njih, a baš bi to moglo spriječiti odlazak sestara u inozemstvo. Napominje kako zna da sestre u Hrvatskoj ne mogu imati plaće kao u EU, gdje se za medicinske sestre kreću od 2 do 5 tisuća eura.

MEDICINSKE SESTRE STALE NA STRANU PACIJENTICA: ‘Sramimo se što smo dio sustava. Bolnica nije staja, a žene nisu krave’

Ipak, smatra da bi trebalo doći do dogovora s obzirom na alarmantnu situaciju. Navodi kako nedostaje negdje oko 10000 medicinskih sestara, od 8000 do 12000.

Na rubu

“Mi bismo s obzriom na to trebali odmah zaposliti oko 10000 sestara. Na tržištu ih nažalost nema. Situacija je alarmantna, a mi na to upozoravamo niz godina. Ne bih htjela da netko stvori dojam da mi razvijamo histeriju, ali situacija je dovedena do ruba izdržljivosti medicinskim sestrama na terenu i zdravstvenim ustanovama”, objasnila je gošća Dnevnika koja u slučaju ne postignutog dogovora ne isključuje mogućnost štrajka.

Povratak na Net.hr