Glavni je problem SOA

U HDZ-U SU BIJESNI: Sve nategnutiji odnosi između Karamarka i Oreškovića

U HDZ-u ključa nezadovoljstvo zbog postupaka premijera Tihomira Oreškovića, piše Večernji list pozivajući se na izvore u stranačkim tijelima te stranke – Nacionalnom vijeću, Predsjedništvu i Središnjem odboru, na kojima su se u utorak povele rasprave o premijerovu sve češćem pokazivanju vlastite volje. Jedno pitanje, međutim, muči Tomislava Karamarka više od svih ostalih trenutnih problema.

I Jutarnji list piše o nezadovoljstvu HDZ-ovaca i navodi da u vodstvu te stranke smatraju da Tihomir Orešković, nestranački premijer, pokušava smanjiti utjecaj šefa HDZ-a Tomislava Karamarka u Vladi.

Zamjeraju mu, pišu ti listovi, imenovanje Jakše Puljiza za koordinatora rada svih ministarstava, o čemu smo već pisali. Imenovanje čovjeka koji je, iako nije član SDP-a, surađivao na izradi Plana 21 Kukuriku koalicije te je četiri godine bio desna ruka Branka Grčića na poslu iskorištavanja fondova EU, što je HDZ bezbroj puta kritizirao, doista je bila pljuska Tomislavu Karamarku. Zadnjih je dana više manjih stranaka i organizacija s desnice zatražilo od Oreškovića da svoju odluku promijeni.

TKO JE PREMIJEROV NOVI SAVJETNIK? Orešković je za desnu ruku postavio čovjeka čiji rad HDZ godinama napada

Usijanje odnosa

Jutarnji piše da je imenovanje Puljiza bila samo posljednja u nizu stvari u proteklih nekoliko tjedana koja je do usijanja dovela ionako zategnute odnose na relaciji premijer Orešković – prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Počelo je pokušajem brze smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, za koju su u HDZ-u vjerovali da će je premijer Orešković potpisati u roku dan-dva. No, otada su prošli tjedni, a pomaka još uvijek nema. Drugi je problem imenovanje Milijana Brkića za ministra branitelja, za što su u HDZ-u također smatrali da će proći bez problema, no Orešković ga još uvijek nije ni pozvao na razgovor, ustrajući na tome da mu se mora dati više kandidata za tu poziciju.

“Krug oko Karamarka jako je bijesan na premijera. Više se ne libe ni otvoreno ga napadati”, kažu za Jutarnji izvori u HDZ-u. “Činjenica je da premijer ima pravo odabrati svoj tim i on to maksimalno koristi. Ali, ne može odabrati čovjeka koji nije odradio svoj posao”, rekao je sugovornik tog lista iz vrha HDZ-a aludirajući na Puljiza.

Ističe da oni u svojoj koaliciji zasigurno imaju puno boljih stručnjaka, a jako im smeta i ono što se događa s njihovim glavnim tajnikom Milijanom Brkićem, kandidatom za ministra branitelja kojeg Orešković već tjednima ne poziva na razgovor.

Premijer me još nije pozvao na razgovor. Očekujem njegov poziv i kada to bude, ja ću se odazvati”, rekao je u utorak Brkić novinarima i dodao da mu nije čudno što ga još nije zvao. “Ništa mi nije čudno. Demokracija podrazumijeva proceduru i procese. Nekima možda dugotrajne, ali to je tako”, kazao je diplomatski Brkić.

PUPOVČEV ODGOVOR BRKIĆU: ‘Nit’ sam tražio sigurnije mjesto niti ću ga tražiti. Ovo je i moja zemlja!’

Najvažniji problem je ipak SOA

Upućeni u odnose u vladajućoj koaliciji, međutim, tvrde da slučaj Milijana Brkića, pa ni imenovanje Jakše Puljiza koje je uznemirilo i razljutilo HDZ-ovce, nije glavni problem u odnosima Orešković – Karamarko.

“To su sve manji problemi koji će se na kraju prevladati. Vjerojatno će se Orešković na kraju odlučiti za Brkića i to će biti riješeno, koliko god za HDZ-ovce sada ova situacija izgledala loša, pa i ponižavajuća. Ipak je riječ o drugom čovjeku stranke. No, ključni problem svega je SOA, odnosno imenovanje novog ravnatelja. Karamarko po svaku cijenu želi to imati pod kontrolom i na funkciju ravnatelja SOA-e želi postaviti svog čovjeka, Tonija Matasa. Zbog toga vrši jako veliki pritisak i oko toga se nikako ne može postići dogovor”, tvrdi izvor Jutarnjeg.

Povratak na Net.hr