Prosvjedovali jer ne žele romsku djecu u svojoj školi

Dolazak 50-ero romske djece na nastavu u Gornji Hrašćan u tom je mjestu izazvao pravi kaos. Mještani su zbog takve odluke krenuli u prosvjed, a na teren je izašla i policija koja ih je smirivala. Na neprijateljski čin mještana reagirali su roditelji romske djece te je policija i s njima imala posla.

U mjestu Gornji Hrašćan u međimurskoj općini Nedelišće u ponedjeljak se oko podneva odvijala prava drama. U tamošnju područnu školu autobusima je na nastavu došlo oko 50-ero djece, no zbog prosvjeda stotinjak mještana nisu mogli ući u zgradu.

Riječ je o mahom romskoj djeci, koja su zbog nedostatka prostora u matičnoj školi u Macincu, nastavu trebala pohađati u G. Hrašćanu, međutim tamošnji mještani to ne odobravaju. Tvrde kako nemaju ništa protiv Roma, ali da žele zaštititi svoju djecu jer romska djeca, tvrde oni bez bilo kakvog dodatnog podatka ili argumenta, u školu dolaze sa slabijim predznanjem i, kako su rekli, bez higijenskih navika.

Smirivala ih i policija

Zbog prosvjeda je na tren izašla i policija koja je pokušala smiriti roditelje iz Gornjeg Hrašćana koji su se našli s jedne strane ograde i roditelje romske djece koji su bili s druge strane ograde, piše emedimurje.

Tamošnji župan pozvao je mještane da se smire govoreći im da im djeca neće nauditi, no oni i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva. Predstavnik Roma zaprijetio je pak mještanima da sutra neće pustiti djecu Hrvate u školu u Macincu.

Kako doznaje Danas.hr od načelnika Općine Nedelišće, kojoj pripada i Gornji Hrašćan, u tijeku je sastanak koji bi trebao dovesti do rješavanja nastalih problema. Ovaj sastanak, sudeći prema događajima u ponedjeljak, trebao se održati mnogo ranije, te mještane podučiti da u Hrvatskoj sve djeca, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili bilo što drugo, imaju jednako pravo na školovanje. Pokušaj sprječavanja djece u ostvarenju njihovih prava kažnjivo je zakonom.

Povratak na Net.hr