U DVORIŠTU UČITELJSKOG FAKULTETU TRAGAJU ZA POSMRTNIM LJUDSKIM OSTACIMA: / Hoće li naći pripadnike NDH i njemačke vojnike?

Image
Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Posmrtni ostaci najmanje 25 osoba pronađeni su prošle godine u sklopu istraživanja 'Savska 77' u dvorištu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu gdje se od ovog srpnja nastavljaju istraživanja terena

10.7.2019.
14:11
Ministarstvo hrvatskih branitelja
Play logo

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja izvijestilo je prošle godine u srpnju da su u dvorištu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu pronađeni posmrtni ostaci najmanje 25 osoba koji su iskopani uz pomoć bagera, pišu Vijesti.hr. U sklopu istraživanja "Savska 77" ostaci su pronađeni u dvije masovne i jednoj pojedinačnoj grobnici, a pregledano je ukupno oko 2800 metara kvadratnih terena.

Od početka ovog srpnja počela je nova faza istraživanja u kojoj će se obrađivati drugo područje unutar dvorišta Učiteljskog fakulteta. Riječ je o opsežnoj i složenoj obradi velike površine, pa su zato predviđene aktivnosti u nekoliko faza rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MASOVNE GROBNICE U SAVSKOJ: /

Ministarstvo javilo: Pronađeni su ostaci najmanje 25 osoba iz Drugog svjetskog rata

Image
MASOVNE GROBNICE U SAVSKOJ: /

Ministarstvo javilo: Pronađeni su ostaci najmanje 25 osoba iz Drugog svjetskog rata

Njemački vojnici i pripadnici NDH?

Play logo

U iskapanja i pretragu terena krenulo se na osnovi navoda svjedoka da bi se na lokaciji Savska 77 mogli nalaziti posmrtni ostaci oko 300 zarobljenih njemačkih vojnika i pripadnika NDH koje su partizani pogubili u svibnju 1945. godine. Među njima je navodno bilo i dosta ranjenika. Svjedoci pokolja uglavnom su bili stanovnici Vrbika koji su živjeli blizu Učiteljskog fakulteta.

Ne zna se kada će točno biti utvrđen identitet osoba čiji su pronađeni ostaci. Zna se samo da su posmrtni ostaci otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop, pišu Vijesti.hr.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo