U Dalmaciji očekuju udare bure od 200 km/h!

Pripremite lopate za snijeg i toplu odjeću, i ne idite na put ako ne morate. Naime, u srijedu će veći dio Hrvatske osvanuti pod bijelim pokrivačem, a u Dalmaciji i priobalju se očekuju udari bure i do 200 kilometara na sat!

Samouki meteorolog, maturant Ivan Šolić iz Sutine, najavljuje kako će snijeg tijekom srijede zahvatiti Liku i Gorski kotar, te sjever Hrvatske, Slavoniju i sjeverni Jadran.

“U Lici i Gorskom kotaru, uz mećavu i mjestimice više od 40 centimetara snijega, vidljivost će se spustit na minimalu, a temperature i ispod -5 stupnjeva, pa će uz buru indeks hladnoće biti vrlo izražen. Snijeg bi u srijedu mogao paralizirati i Dalmatinu. Ovakav sustav anticiklone sa središtem nad Velikom Britanijom i duboke ciklone sa Sredozemlja sjevernom Jadranu, Kvarneru i podvelebitskom primorju nosi i jednu od najjačih bura u posljednjih nekoliko godina, s udarima jačim čak i od zastrašujućih 200 kilometara na sat”, kazao je Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

I Državni hidrometeorološki zavod potvrđuje Šolićeve prognoze i najavljuje novi nalet zime. Oborine i vjetar mogli bi uzrokovati neprilike i poteškoće u prometu, pa se ne savjetuje odlazak na put, osobito u srijedu.

Snježni pokrivač ponegdje će biti veći i od 10 centimetara. U nizinama kopnenog područja očekuje se snježni pokrivač uglavnom između 10 i 30, a u gorju mjestimice i veći od 50 centimetara, poručila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Inače, temperaturno je ova zima svrstana u kategoriji normalno, što znači da su odstupanja od tridesetogodišnjeg prosjeka bila minimalna, no količine oborina u cijeloj su državi zato bile značajno iznad prosjeka.

Klimatolog dr. Krešo Pandžić kaže kako je u prosincu, siječnju i veljači u kontinentalnom dijelu države čak bilo nešto toplije od prosječnih vrijednosti, dok je srednja temperatura na Jadranu za ta tri mjeseca bila nešto niža. Konkretno, najveća razlika u odnosu na tridesetogodišnji prosjek evidentirana je u Slavonskom Brodu, gdje je srednja temperatura ove zime bila 1,2 stupnja Celzijeva viša od prosjeka, dok je u Zavižanu bila za 0,9 stupnjeva niža.

“Istina je da je bilo hladnijih razdoblja, ali odstupanja nisu bila velika, pa se čini da su priče o velikoj hladnoći bile samo psihološki efekt. No, zato je bilo jako vlažno, a kako su temperature padale ispod nule, osim kiše, bilo je i dosta snijega. Količine oborina u cijeloj su državi bile veće od prosječnih vrijednosti, a kretale su se od 146 posto zimskog prosjeka u Bjelovaru do 224 posto u Malom Lošinju”, kazao je dr. Pandžić za Slobodnu.

Prethodni članci:

arti-201003090183006
arti-201003090326006
arti-201003090070006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr