Heroji u borbi s vatrom

U ČETIRI UJUTRO DOBIVAJU POZIV I NA POSAO: Pauza imaju jedino kada slete po gorivo

Sve hrvatske protupožarne zračne snage: kanaderi, air tractori i vojni helikopteri proteklih dana gase požare na cijeloj obali. Pauza imaju jedino kada slete po gorivo ili kada se izmjenjuje posada u zračnoj bazi Zemunik.

Natporučnik i pilot airtractora Denis Smajo na tri je požarišta na šibenskom području branio kuće od vatre, javlja RTL. Sada se sprema ponovno poletjeti:

‘Malo pojedemo, palo popijemo pa natrag’

“Sve je zadimljeno, ima dalekovoda, a i ljudi su dolje. Moramo paziti gdje bacamo vodu da nekoga ne ozlijedimo. Kako vatra ide blizu kuća naravno da je adrenalin na visokom nivou”, govori i dodaje: “U 4 ujutro sam dobio poziv, u 5 na posao i do navečer do 9 sam tu, cijelo vrijeme. A u kabini znam biti do 8 sati koliko je i dozvoljeno. Znači, malo pojedemo, malo popijemo koju kavu i opet u kabinu”.

Ne bi mogli bez zrakoplovnih tehničara

Operativno dežurstvo Protupožarne eskadrile (PPE) u svakom trenutku zna gdje je koja posada: “Stižu nam prvenstveno zapovijedi gdje gori i koliko traže aviona, a onda, ovisno o dostupnosti, šaljemo posade”, otkriva natporučnik Igor Mindoljević, dežurni časnik u PPE, prenosi RTL.

Osim pilota, golemu ‘nevidljivu’ ulogu imaju zrakoplovni tehničari koji brinu za ispravnost aviona i sigurnost posade. Tajna efikasnosti i moći ‘žute eskadrile’ jest dobra organizacija i ljudska požrtvovnost koja se ne može platiti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr