banner

SVE JE SPREMNO

U ARENI NEMA RESPIRATORA, ALI JE NAPRAVLJENA SALA ZA REANIMACIJU: ‘Znamo da se pacijenti s Covidom vrlo brzo urušavaju…’

Pacijente s lakšim i srednje teškim simptomima COVIDA-19 u zagrebačkoj Areni će liječiti 18 liječnika i pedesetak medicinskih sestara, a na raspolaganju će im biti boce s kisikom, laboratorij, rendgen i sala za reanimaciju, ali ne i respiratori

Tijekom subotnjeg prijepodneva zagrebačka Arena bi trebala primiti prve pacijente s koronavirusom. Koordinator Arene doktor Davor Vagić poručio je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska da nema razloga za paniku, jer je aktiviranje Arene ionako bilo planirano. Pozvao je građane na odgovornost. “Zahvaljujem se građanima koji su odgovorni cijelo vrijeme, a one koji nisu pozivam da postanu”, poručio je.

AKTIVIRA SE ZAGREBAČKA ARENA: Prvi pacijenti stižu u subotu, pripremljeno stotinu kreveta

Ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice, Mario Zovak pozdravio je odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o aktiviranju Arene, zbog smanjivanja opterećenja bolničkog sustava. “Bolnički kapaciteti moraju zbrinuti i sve oni koji nisu zaraženi, moramo sačuvati mjesta i za njih i pružiti im njegu kakvu trebaju dobiti. Moraju se sačuvati bolnički kapaciteti, a nedostaje nam ustanova u smislu oporavka za lakše pacijente s COVID-om”, rekao je Zovak. Vagić je rekao kako je u Areni sve spremno za prihvat pacijenata, a nabrojao je što im je sve na raspolaganju i tko će ih liječiti.

“Osim osnovnih stvari imamo boce s kisikom, laboratorij u kojemu možemo napraviti krvnu sliku. Imamo radiološku opremu za napraviti rendgen i snimiti pluća, imamo i salu za reanimaciju. Nemamo respiratore, jer Arena nije zamišljena da tu budu teži bolesnici, ali znamo da se pacijenti s COVID-om vrlo brzo urušavaju i zato moramo imati salu za reanimaciju, jer moramo biti oprezni i spremni vrlo brzo intubirati pacijenta. Kada intubiramo nekoga kome se stanje pogoršalo, bit će prevezen u neku od zagrebačkih bolnica. Što se tiče medicinskog osoblja, uspjeli smo se organizirati, na 100 kreveta ćemo imati 18 liječnika, 3 iz MORH-a i 15 iz Vinogradske i 50-ak medicinskih sestara, dio iz Vinogradske i dio iz drugih bolnica”, opisao je Vagić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

 

Povratak na Net.hr