MOŽE LI MOŽEMO! PREGAZITI SDP? / Prema novom istraživanju čini se da nemaju snagu zaustaviti odljev glasača prema platformi dok HDZ i dalje premoćno vodi

HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret i Most trenutno bi jedine prešle izborni prag od pet posto, dok niti jedna ostala stranka ne dobiva više od 2 posto glasova

7.7.2021.
17:32
Davorin Visnjic/Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Prema istraživanju koje je za televiziju N1 koncem lipnja provela agencija MASMI na uzorku od 1.300 građana Hrvatske, da se sada održavaju parlamentarni izbori HDZ bi dobio povjerenje 30,9 posto birača. SDP znatno zaostaje na drugom mjestu s 15,2 posto, a na korak iza SDP-a došla je politička platforma Možemo s podrškom 13,5 posto ispitanika. Domovinski pokret je na četvrtom mjestu s podrškom od 8,4 posto, a peti je Most sa 7,4 posto.

Tih pet stranaka jedine bi i prešle izborni prag od pet posto, dok niti jedna ostala stranka ne bi dobila više od 2 posto glasova. Neodlučnih glasača je 12,1 posto.

SDP nema snagu zaustaviti odljev glasača prema Možemo

HDZ je najjača stranka i s obzirom na doseg na izborima – mogući je izbor za 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma. Razmatra ih vrlo malo birača ostalih stranaka, najviše Domovinskog pokreta. Možemo je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego njihov rejting. Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Stranka privlači glasače manjih stranaka ljevice, starije i izrazito lijeve birače. Iako im je potencijal dodatnih 11%, ukupni postotak ne doseže rejtinge kojima su osvajali izbore. SDP razmatra manje glasača Možemo! nego obratno i trenutno se ne čini da SDP ima snagu zaustaviti odljev glasača prema platformi.

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Za poboljšanje rejtinga treba privući glasače centra koji je u najvećem postotku razmatraju, a u Mostu vidi opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama. Iz te su perspektive zanimljivi iskoraci stranke prema desnijem biračkom tijelu. Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača.

Glasači centra manje motivirani za izlazak na izbore

Stranke koje s obzirom na razmatranje glasača mogu prijeći izborni prag, kad bi Hrvatska bila jedna izborna jedinica, su: Fokus (5,4%), Radnička fronta (5,5%), Centar (6,7%) i HNS (5,6%).

Čak 56% glasača smatra da bi HDZ pobijedio na izborima kad bi se oni održali danas. Uz rezultate na prijašnjim izborima, mišljenje se temelji na najlojalnijem biračkom tijelu (92% glasača HDZ-a uvjerena je u pobjedu stranke), snažnoj lokalnoj organizaciji, rasprostranjenom stavu da HDZ odražava bilo naroda.

Što se tiče političke orijentacije, prema anketi 38,3 posto glasača izjašnjava se kao desno orijentirani, 34,2 posto lijevo, a 27,5 posto kao centar. Glasači centra nešto su manje motivirani za izlazak na izbore, moguće zbog nedostatka stranke sa snažnom organizacijom i vjerodostojnom politikom.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali