Kršenje ljudskih prava

TUŽNA ISTINA: Hrvatska u EU ima najveći broj osoba lišenih poslovne sposobnosti

Hrvatska ima najveći broj osoba lišenih poslovne sposobnosti među zemljama Europske unije, upozorila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u četvrtak na Vladi predstavljajući konačni prijedlog Obiteljskog zakona kojim će se, kako je istaknula, spriječiti kršenja ljudskih prava takvih osoba.

Ministrica je  ustvrdila kako je prijedlog zakona rezultat činjenice da je prijašnji Obiteljski zakon Ustavni sud “srušio mimo zakonske procedure” te se pohvalila da je temeljem tog “srušenog” zakona u Hrvatskoj organizirano pet Centara za posebno skrbništvo koji su u godinu dana imali 1771 predmet.

Novi zakon štiti djecu u razvodima…

Od tog broja, 1021 predmet odnosio se na zastupanje djece na sudu, a u ostalim predmetima, koji su se odnosili na osobe lišene poslovne sposobnosti pokazalo se da je bilo vrlo malo osoba koje su trebale biti lišene te sposobnosti, navela je.

“Uglavnom se radilo o manipuliranju ljudima u želji da se dođe do njihove imovine i nekretnina ili zbog nekih drugih ciljeva”, upozorila je.

“Hrvatska je u EU zemlja s najvišem brojem osoba lišenih poslovne sposobnosti i to pokazuje ustvari jedno veliko kršenje ljudskih prava. Centrom za posebno skrbništvo to smo zaustavili, kao i traumatiziranje djece kada se nađu u sudskom procesu”, naglasila je.

Povratak na Net.hr