REPORTAŽA IZ ZAGREBA

TURSKA TELEVIZIJA O HRVATSKOJ: ‘Kupuje se oružje, sve je više napada na Srbe, hoće li sve završiti novim ratom?’

Balkansko bure ponovno ključa, a mnogi se pitaju hoće li ponovo dovesti do rata, zaključak je priloga turske televizije o Hrvatskoj.

TRT World, međunarodni kanal turske državne radiotelevizije, objavio je prilog kojemu je povod bio priprema Hrvatske da iduće godine kupi oružje od SAD-a, ali i rusko naoružavanje Srbije.

ANALITIČARI ZABRINUTI I TVRDE: ‘Rat ne izbija sam od sebe. On se priprema govorom mržnje, upravo u Hrvatskoj i regiji’

Turci spominju kako Hrvatska planira uvesti vojni rok, a naoružavanje od strane NATO-a u Hrvatskoj izaziva prilične kontroverze, tvrde Turci. Tezu potkrepljuju našim saborskim zastupnikom.

“Rat je profit. Gledajte to samo na taj način. NATO kaže da naše staro oružje nije dobro i da moramo kupiti novo oružje, prema NATO-ovim standardima. Drugim riječima, moramo uvoziti vojnu opremu koju ne trebamo”, rekao je Ivan Pernar za tursku televiziju, koja je istaknula kako postoje i oni koji Srbiju i dalje doživljavaju kao vojnu prijetnju.

S druge strane, za sugovornika su uzeli i priznatog vojnog analitičara Igora Tabaka. “Ljudi se ovdje sjećaju rata, sjećaju se kako smo morali vojsku izgraditi ni iz čega, sjećaju se kako su se osjećali nezaštićeno i ne žele više nikada biti u toj situaciji”, ističe Tabak.

Turska televizija ističe i rastući nacionalizam, osobito netrpeljivost prema Srbima. “Prošle godine bilo je 60 posto više napada”, ističu Turci dodajući kako “neki krive vodstvo nacionalističke stranke Dražena Keleminca“. On je pak za tursku televiziju počeo pričati o “prijetnji srpske manjine u Hrvatskoj”.

Na kraju, uz kadrove braniteljskog groblja na Mirogoju, zaključuju: “Bure ponovno ključa. S naprednim oružjem koje će uskoro biti nadohvat ruke, mnogi se pitaju hoće li rastući govor mržnje i provokacije ponovno dovesti do rata.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr