MEĐU PRVIMA POMOGLI

TURSKA SPREMNA POMOĆI HRVATSKOJ U OBNOVI: Cavusoglu: ‘Na vrlo tužan način podijelili smo ovu sudbinu s vama’

U petak je šef turske diplomacije obišao Petrinju ističući spremnost Turske na daljnju pomoć u projektima obnove potresom razorenog područja

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu obišao je u petak Petrinju i istaknuo spremnost Turske, koja je među prvima poslala pomoć Hrvatskoj, na daljnju pomoć u projektima obnove potresom razorenog područja. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman zahvalio je Ankari na brzoj reakciji i slanju “izdašne” humanitarne pomoći. Turska je Hrvatskoj poslala 272 električne grijalice i 480 šatora odmah nakon razornog potresa 6,2 po Richteru u Sisačko-moslavačkoj županiji krajem 2020. u kojem je izgubljeno sedam života.

Krajem listopada prošle godine snažan potres pogodio je i Tursku i dijelove Grčke pri čemu je stradalo stotinu osoba. Posljedice potresa najviše je osjetio turski Izmir, a hrvatski ministar Grlić Radman odmah se javio turskom kolegi, istaknuo je Cavusoglu. “Upravo s tom dozom razumijevanja i prijateljstva, željeli smo Hrvatskoj prvi priteći u pomoć”, rekao je Cavusoglu. Turski ministar rekao je da je Ankara na raspolaganju Hrvatskoj za pomoć u “naknadnim projektima obnove tog područja”.

Turska je na trusnom području i ima iskustva s potresima. Više od 17 tisuća ljudi poginulo je u kolovozu 1999. godine kad je potres snage 7,6 stupnjeva pogodio Izmit, grad smješten jugoistočno od Istanbula. Potres koji je 2011. pogodio istočni grad Van ubio je više od 500 ljudi. “Na veoma tužan i žalostan način podijelili smo ovu sudbinu s vama”, rekao je Cavusoglu.

TURSKA ŽELI JOŠ POMOĆI: Danas je stiglo još 18 kontejnera, Ankara najavila da će poslati još dodatnih 100

Iz Ankare u Hrvatsku uputili deset stručnjaka

Ankara je u Hrvatsku uputila deset stručnjaka iz Uprave za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD). “U ovakvim situacijama treba biti izuzetno pripremljen i ponuditi svu moguću podršku narodu koji je preživio ovu katastrofu”, istaknuo je Cavusoglu.

Iz Turske u Hrvatsku stiglo je 200 stambenih kontejnera i svi su “pozicionirani, jednim dijelom uz obiteljske kuće, a dio je u kontejnerskom naselju”, rekao je potpredsjednik vlade i čelnik Stožera civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved. “Iskazujem vam zahvalu i poštovanje s uvjerenjem da će naš prijateljski odnos i ubuduće biti na razini na kojoj je bio i dosad”, istaknuo je Medved.

Cavusoglu je u kontejnerskom naselju obitelji Šešerin predao ključeve turskog stambenog kontejnera. “To je snažan oblik solidarnosti koji ćemo isto tako snažno zapamtiti”, rekao mu je Grlić Radman. Ovo je prvi posjet šefa turske diplomacije Hrvatskoj u 12 godina. Posjet bi se odvio ranije da nije bilo pandemije koronavirusa, naveo je Grlić Radman.

Turska je Hrvatskoj također pomogla s 500 deka, 500 prehrambenih i 810 higijenskih paketa, a nekoliko turskih tvrtki je već pomoglo ili najavilo novčanu pomoć, dodao je hrvatski ministar.

CRVENI KRIŽ KRENUO S UPLATAMA SREDSTAVA ZA STRADALE U POTRESU: ‘Jednokratna pomoć dijeli se u dvije skupine’

Povratak na Net.hr