Turska novinarka iznenada puštena iz pritvora

Centar za mirovne studije je prošlog ponedjeljka zatražio puštanje iz pritvora uz mjere osiguranja poput javljanja policiji i oduzimanja pasoša, sve dok traje postupak izručenja. Centar je garantirao da će Vicdan Özerdem imati smještaj i hranu. Konačno je puštena.

Samo dan nakon što je premijer Zoran Milanović poručio da Hrvatska neće izručiti Vicdan Özerdem, za tu tursku novinarku, koja je bila mučena u zatvorima u njenoj državi, sud u Dubrovniku je odlučio da može napustiti pritvor.

Odlukom istražne sutkinje Županijskog suda u Dubrovniku, koja je saslušavala političku azilatkinju, Özerdem će biti puštena iz ekstradicijskog pritvora do okončanja postupka izručenja. Izvanraspravno vijeće istoga suda je, podsjetimo, u petak nepravomoćno odlučilo da se novinarku može izručiti Turskoj.

Benčić: Bit će kod mene

Tijekom današnjega dana predana je i žalba Vrhovnog na odluku izvanraspravnog vijeća, otkriva nam Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, koja trenutno iz Vukovara juri prema Zagrebu zbog ove vijesti.

“CMS je prošlog ponedjeljka zatražio puštanje iz pritvora uz mjere osiguranja poput javljanja policiji i oduzimanja pasoša, sve dok traje postupak izručenja. Centar je garantirao da će imati smještaj i hranu”, kaže nam Benčić. Kada smo ju upitali što to konkretno znači, odgovorila nam je:

“Bit će kod mene. Sad jurim u Svetošimunsku (Bolnicu za osobe lišene slobode, op. a.) po nju), kaže Benčić.

Özerdem je, podsjetimo, u proteklih mjesec i pol dana koliko boravi u pritvoru izgubila oko 20 kilograma. Zdravstveno stanje, koje je teško narušeno njenim boravkom u turskim zatvorima, pogoršalo se nakon što je u Metkoviću uhićena temeljem međunarodne tjeralice i smještena u pritvor.

U Turskoj ju progone zbog terorizma, zbog čega je osuđena na 30 godina zatvora, premda joj je stvarni krimen sudjelovanje u anti-vladinim prosvjedima.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić obratio se Ministarstvu pravosuđa vezano za nepravomoćnu odluku o izručenju Turske aktivistice. Navodi da je ona suprotna međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava i da bi se Özerdem treba omogućiti povratak u Njemačku, gdje je dobila politički azil.

Piše i kako je zajedno s predstavnicima Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja 30. kolovoza posjetio Özerdem u Zatvorskoj bolnici. Iz razgovora s njom, ali i prikupljene dokumentacije “proizlazi da je u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije i slobode govora te je tijekom izvršavanja kazne zatvora bila izvrgnuta višegodišnjem mučenju”.

Nesporno je da bi se izručenjem postupilo suprotno Ženevskoj Konvenciji o statusu izbjeglica, Europskoj konvenciji o izručenju, praksi Europskog suda za ljudska prava, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći kao i Zakonu o azilu te drugim relevantnim propisima, nabraja Malčić.

Povratak na Net.hr