HRVATSKA IMA VELIKI PROBLEM / Turizam nam je glavna gospodarska djelatnost, a puca po šavovima zbog ove nevjerojatne stvari

Vlasnici više apartmanskih jedinica u Splitu nisu uspijevali pripremiti apartmane za dolazak turista jer čistačica ili sobarica, koje su trebale urediti smještaj ili samo dočekati goste, jednostavno nije bilo

24.8.2021.
7:12
Grgo Jelavic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Turizam je ove godine cvjetao, apartmana je manjkalo, no kako to obično kod nas biva – nije manjkalo problema. Slobodna Dalmacija piše da neki razlog vide u tome što se dio privatnih iznajmljivača, obeshrabren najavama za sezonu 2021., povukao s tržišta i vratio podstanarima. Jednostavno, krivo su procijenili razvoj situacije.

Drugi je "krivac" manjak radne snage, pa su nam, piše Slobodna, na vrhuncu sezone gosti spavali po parkovima i parkiralištima.

Manjak radne snage

Vlasnici više apartmanskih jedinica u Splitu nisu uspijevali pripremiti apartmane za dolazak turista jer čistačica ili sobarica, koje su trebale urediti smještaj ili samo dočekati goste, jednostavno nije bilo.

To je tako još od 2016. ili 2017., kad je krenuo iseljenički val prema Irskoj i Njemačkoj, a u njemu su prednjačili Slavonci, koji su ranije svakog ljeta odlazili na more i nosili naš turizam na svojim plećima.

Turizam puca po šavovima

Problem nećemo riješiti niti uvozom radne snage, jer većini stranih radnika, a trenutno prednjače Filipinci, Nepalci i Indijci, Hrvatska je samo odskočna daska za Njemačku, Irsku ili Švedsku.

Ovogodišnje goste često nije imao tko uslužiti, pripremiti im večeru u restoranu, apartman ili napuniti police u trgovačkom centru, a to je znak da nam turizam, kao najizdašnija gospodarska grana, puca po šavovima. Poslodavci su se ove godine oslanjali na srednjoškolce, jer jednostavno nisu imali izbora.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali