SKANDAL MEĐUNARODNIH RAZMJERA / Turci tvrde da ih je hrvatski partner pokrao i prijete arbitražom - sve će se prebiti preko leđa građana? Uključio se i Erdogan

'Ako to ne uspijemo, morat ćemo ići na Europski sud za ljudska prava, tražit ćemo arbitražu i kompenzaciju', tvrdi odvjetnica turske kompanije

20.9.2021.
21:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Turski investitor i hrvatski partner krenuli su zajedno u projekt izgradnje prve geotermalne elektrane u Cigleni kraj Bjelova, težak više od 300 milijuna kuna. U 12 godina trebali su uprihoditi više od milijarde, a onda se priča zakomplicirala, donosi Potraga RTL-a.

Manjinski vlasnik, poduzetnik Dragan Jurilj, uspio je izbaciti Turke iz projekta tvrdeći da je sve po zakonu, a Turci upozoravaju da im je investicija ukradena. Prijete arbitražom, upozoravaju da će na kraju sve platiti hrvatski građani, a u pomoć su pozvali i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Erdogan su razgovarali o tom poslovnom slučaju na marginama samita u Antaliji. Odvjetnica Ozlem Canbeldek Akin, pravna zastupnica turske kompanije BLT, tvrdi da im je hrvatski partner oteo projekt vrijedan više od milijardu kuna.

Sporno je geotermalno blago Hrvatske, par tisuća metara ispod površine. Bivši se partneri spore oko vlasništva nad geotermalnom elektranom Velika kod Bjelovara. Turci tvrde da su uložili oko 300 milijuna kuna i ostali bez ičega. "Puno smo investirali, a sada nemamo ništa".

Digli kredite i zadužili društvo

Na početku je odnos vlasništva u Geonu, nositelju projekta, bio 80 posto za tursku kompaniju, 20 posto za hrvatskog partnera Jurilja. "Ja sam dao društvu 157 milijuna procijenjene imovine - četiri bušotine, dozvole, ugovor o otkupu električne energije, koncesije. Nisam zadužio društvo, dao sam mu 157 milijuna. Oni su trebali dati 300 milijuna dati, a ne zadužiti na temelju moje imovine. Oni su samo digli kredite i zadužili društvo", tvrdi Dragan Jurilj.

Na pitanje zašto sam nije digao kredit, kaže da nije imao reference u tom trenutku. "Točno, to nitko njima ne brani. Nisam imao reference u to vrijeme, ali za reference dobiješ proviziju ili neki manji postotak, ne dobiješ 80 posto."

Kaže da nije ni na što pristao. "Oni su trebali nakon završetka projekta pretvoriti taj kredit, oni su sto posto zadužili društvo, a trebali su pretvoriti u kapitalne rezerve. To nisu napravili. Prije dvije godine geotermalna elektrana svečano je otvorena. Prema sporazumu financiranje je na strani BLT-a. I mi smo ispunili te zahtjeve. BLT je osigurao kapital i zajam", tvrdi. 

Arbitraža i kompenzacija

Pravna zastupnica turske kompanije Ozlme najavila je da će ako treba ići i na arbitražni postupak. "Naša investicija je ukradena od našeg dioničara, mi želimo kompenzaciju od dioničara. Ali ako to ne uspijemo, morat ćemo ići na Europski sud za ljudska prava, tražit ćemo arbitražu i kompenzaciju koja će onda ići na teret hrvatskih poreznih obveznika što nikako ne bismo htjeli…"

Tvrdi da će temelj biti teza da u Hrvatskoj nisu imali pravo na pravično suđenje. "Nema arbitraže, pa ne može Hrvatska biti odgovorna za međučlanske odnose, RH može biti samo odgovoran ako našteti projektu, ako projekt iz bilo kojeg razloga prestane raditi...", rekao je Jurilj. 

Prilog RTL-ove Potrage o ovom slučaju možete pogledati u cijelosti u priloženom videu.

Možda će te zanimati

'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali